Wondermiddel: 15 dingen die je kunt doen met AZIJN!

We hebben tegenwoordig overal wel een eigen schoonmaakmiddeltje voor. Voor het fornuis ontvetter, voor de was wasmiddel en wasverzachter, voor de groene aanslag groene aanslag-reiniger, zo kunnen we nog wel even doorgaan. Natuurlijk is het fijn om deze middelen allemaal te gebruiken! Maar stel je voor dat je ineens zonder komt te zitten? Of je hebt besloten om minder schoonmaakmiddelen te gebruiken? Dan is er één item in je keukenkast dat je áltijd ter hand hebt, en áltijd vergeet. Azijn is onze redder in nood in heel veel gevallen!

azijnblog 3Naast een smaakmaker voor de lekkerste saladedressings is azijn een ontzettend veelzijdig product dat je voor ongeveer alles in het huishouden wel kunt gebruiken. Daarom is het belangrijk dat je het altijd in huis hebt! Azijn is eigenlijk niets meer dan ‘bedorven’ fruitdrank. De bekendste is misschien wel de witte-wijn-azijn. Na een aantal weken fermenteren is deze azijn klaar. Om het proces te versnellen voegen ze tegenwoordig natuurlijke bacteriën toe, deze worden ook wel azijn-moeders genoemd. Azijn kun je in vele verschillende vormen vinden, zowel natuurlijk als synthetisch. De synthetische variant kennen we ook wel als schoonmaakazijn. Natuurlijke varianten zijn onder andere: witte-wijn-azijn, rode-wijn-azijn, appel-cider-azijn en vele anderen. Van vrijwel alle fruitsoorten kun je azijn maken! De tips die we je gaan geven zijn vooral gebaseerd op schoonmaakazijn en  appel-cider-azijn.

1. Je toilet schoonmaken – Azijn heeft een ontkalkende werking, dus werkt mega-goed om je toilet goed schoon te maken. Voor een echt bruisende schoonmaakpartij gooi je een pakje baking soda in je toilet en giet je er daarna een flinke scheut azijn bij. Laat het goed bruisen, ongeveer een half uur, en spoel het daarna nog een keer na met kokend water. Spoel je toilet door en hij is blinkend schoon én ontkalkt.

2. Wasverzachter – Ben je allergisch voor wasverzachter? Geen zorgen! Een kopje natuurlijke azijn in het wasverzachter-vakje van je wasmachine en er is geen spoortje aan de lucht. De azijn werkt als wasverzachter en zorgt dat je lakens silky soft zijn.

Apfelsaft3. Wasmiddel – Zie punt 3: ook als wasmiddel kun je natuurlijke azijn gebruiken. Vind je het jammer dat je was niet naar parfum ruikt? Giet dan een paar drupjes ehterische olie in de wasmachine om je was een heerlijke geur te geven. BONUSPUNT: Azijn ontkalkt meteen de leidingen van je wasmachine en spoelt alle zeepresten weg, dus je kan dag zeggen tegen muffe geurtjes en slecht werkende machines.

4. Allesreiniger – Schoonmaakazijn is uitermate geschikt om te gebruiken voor alle schoonmaak klusjes in je huis. Doordat het geurtjes neutraliseert kun je gemakkelijk het gebruiken voor je toilet, je aanrecht, je meubels etc. Zorg alleen dat je het niet gebruikt op natuurlijk hard hout: daar is het te zuur voor.

5. Geurvreter – Zet een schaaltje azijn in de woonkamer als je rooklucht weg wil krijgen. Laat het een nachtje staan en de volgende dag moet de lucht een stuk minder erg zijn! (PS. dit helpt ook met frituurlucht)

6. Ontkalker – Giet een flinke scheut (natuur) azijn in de waterkoker en meng het met wat water. Breng het aan de kook en kook nog een keer na met schoon water om de azijnsmaak uit de koker te spoelen. Daarna is je waterkoker weer brandschoon!

7. Anti-schimmel – Natuurazijn werkt schimmeldodend. Het is daarom uitstekend geschikt om bepaalde schimmels in vochtige ruimtes te verwijderen. Smeer de plek goed en veel in met azijn en laat het even intrekken. Even schrobben met een borsteltje of sponsje en de schimmel is makkelijker te verwijderen.

8. Oven- of magnetronreiniger – Niemand houdt van het klusje oven schoonmaken. Met azijn is het zo gepiept! Zet een schaaltje azijn, aangelengd met een beetje water, in de oven of magnetron en zet deze een tijdje aan zodat het azijnmengsel gaat verdampen. De stoom zorgt dat de etensresten en aangekoekte dingen losweken en de azijn ontsmet de oven of magnetron. Daarna even poetsen met een schuursponsje en afnemen met keukenpapier.

9. Ontsmetter – Een klein beetje azijn op je snijplanken sprayen en laten inwerken voordat je ze afwast zorgt dat je snijplanken ontsmet zijn. Ook je koelkast kun je ermee schoonmaken: verdun het met een beetje water. Je verhelpt zo geurtjes in je koelkast, maar ook bacterie-vorming en er komen geen giftige stoffen in je koelkast.

10. Stickerverwijderaar – Dep een beetje pure azijn op een watje of doekje en druk dit langere tijd op de sticker. Hierna kun je deze gemakkelijk verwijderen.

11. Shampoo – Appel cider azijn is een natuurlijke, PH vriendelijke reiniger voor je haar. Deze ‘shampoo’ bevat geen sulfaten, parabenen en siliconen, reinigt je haar op een zachte manier én dient tegelijkertijd ook als conditioner. Spoel je haar met water uit, breng een mengsel van half water half azijn aan op je hoofdhuid en masseer het in op de hoofdhuid. Zo maak je al het vuil los. Daarna breng je hetzelfde mengsel aan op de lengtes van je haar en spoel je het na een paar minuten uit. Resultaat? Heerlijk zacht en schoon haar.

12. Insectenbeten verzachter – Een watje met pure azijn op een jeukende insectenbeet verzacht de pijn en jeuk van een beet. Herhaal tot de beet is afgenomen en geslonken.

13. Aftersun – azijn is ook uitstekend als je geen aftersun in huis hebt. Smeer wat azijn gemengd met water op een washand en dep hiermee op de zonverbrande huid. Het verlicht de pijn en brand.

14. Onkruid verdelger – Azijn is perfect tegen onkruid! Meng schoonmaak-azijn, keukenzout en warm water in een grote fles of gieter. Giet het over het onkruid dat je wil verdelgen en laat de zon er goed op schijnen. Na een dag is het onkruid verdroogd en kun je het gemakkelijk wegkrabben of wieden. Voorzichtig zijn voor je andere planten!

15. Anti-roest – Verroest gereedschap? Geen probleem. Leg het in een glas of bak azijn (bij kunststof handvat: zorg dat alleen het metalen onderdeel in het azijn ligt) en laat een nachtje weken. Even afschrobben met een sponsje en je gereedschap is weer als nieuw!

Heb jij nog goede tips die je kunt doen met azijn? Laat het weten in de reacties of onze Facebookpagina!