Week van de teek van start!

Het is week 16 en deze week staat in het teken van de teek. De meeste mensen kennen het beestje wel, maar weten niet hoe ze een beet kunnen voorkomen. De start van het tekenseizoen is gelijk aan de start van de lente. We gaan allemaal naar buiten, zitten in het gras of maken graag een wandeling. Hiermee verhoog je het risico op een tekenbeet. Hoe weet je dat je gebeten bent en hoe moet je een controle doen? Je leest het hier allemaal.

De week van de teek wordt georganiseerd door een groot aantal organisaties en ook mede door Stigas.

TEKEN: DE RISICO’S

Teken zijn heel kleine spinachtige beestjes die leven van bloed. Ze zitten in de buurt van bomen en struiken, in hoog gras en tussen dode bladeren. Teken kunnen zich vastbijten in de mensenhuid. Van een tekenbeet kunt u onder andere de ziekte van Lyme krijgen. Om dit te voorkomen is het belangrijk uzelf op tekenbeten te controleren nadat u in het groen bent geweest. Haal de gevonden teken snel weg en houd uw gezondheid in de gaten. Als leidraad bij het controleren kan deze animatie (4 minuten) worden gebruikt.

Wil je weten waar de teken zich bevinden? Ga dan naar www.tekenradar.nl.

ONDERZOEK TEKEN, TEKENBETEN EN DE ZIEKTE VAN LYME IN DE BOS, NATUUR, HOVENIERS- EN GROENVOORZIENING SECTOR

Stigas heeft in 2017 samen met FNV Agrarisch Groen, CNV Vakmensen, de VBNE, Branchevereniging VHG en CUMELA Nederland onderzoek gedaan naar de preventie van tekenbeten onder werkgevers en werknemers. In 2009/2010 werd een vergelijkbaar onderzoek gehouden in de bos en natuur en de hoveniers- en groenvoorziening sector. Uit de eerste resultaten komt naar voren dat werknemers veel weten over de risico’s van teken, beschermende maatregelen nemen en zich ook regelmatig controleren. De rapportages voor de afzonderlijke sectoren komen later dit voorjaar beschikbaar.

NORM VOOR KLEDING DIE HELPT BESCHERMEN TEGEN TEKENBETEN GEPUBLICEERD

Bescherming tegen tekenbeten is belangrijk voor iedereen die regelmatig in de natuur werkt of recreëert. Kleding geïmpregneerd met permethrine is hiervoor een persoonlijk beschermingsmiddel. De norm NEN 8333 omschrijft de kwaliteitseisen voor deze kleding en hoe deze kleding gebruikt en onderhouden moet worden. Op www.nen.nl/teken staat een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden in relatie tot bescherming tegen tekenbeten en NEN 833.

ONDERZOEK NAAR LANGDURIGE LYMEKLACHTEN

Het is nog onbekend waarom sommige mensen wel klachten houden na behandeling van de ziekte van Lyme en anderen niet. Het LymeProspect-onderzoek – een samenwerking van RIVM, Radboudumc, AMC en Gelre ziekenhuizen Apeldoorn – zal hier meer inzicht in geven. Met de resultaten hopen de onderzoekers voorstellen te kunnen doen voor behandelingen die langdurige klachten na Lyme kunnen voorkomen of genezen. Mensen die beginnen met een antibioticakuur tegen een rode ring of vlek of andere vorm van de ziekte van Lyme kunnen meedoen aan het onderzoek. Hun gezondheid wordt gevolgd via bloedafnames en vragenlijsten. De mensen die na een jaar nog klachten hebben worden vergeleken met de mensen die geen klachten meer hebben. Mensen kunnen zich aanmelden op www.tekenradar.nl/ of via hun (huis)arts.

Bron: https://www.weekvandeteek.nl

Wil je weten wat er te koop is? Bekijk dan eens onze pagina met producten tegen teken: 

Week van de teek! Klik op de afbeelding om naar alle producten voor teken te gaan.

Week van de teek! Klik op de afbeelding om naar alle producten voor teken te gaan.