Wat vertelt de kleur van groenten en fruit jou?

Groenten en fruit zijn gezond. Ze bevatten vitaminen, mineralen en bovendien maar weinig calorieën. Maar er is meer. Niet alleen zijn verse, knapperige groenten en geurig, rijp zomerfruit een genot voor de tong maar ook vormen ze een kleurrijk schouwspel.

Het geelrode huidje van sappige perziken, het feloranje van worteltjes, de glanzende paarsbruine tint van aubergines, het zachte oranje van rijpe abrikozen, het oranjerood van zongerijpte tomaten, het zachtgroene vruchtvlees van een meloentje… Prachtige kleurschakeringen die alleen de natuur weet samen te stellen.

En het leuke hiervan is dat elke kleur iets over de eigenschappen van het fruit en de groenten zegt. De ‘belangrijkste kleuren’ voor deze periode zijn misschien wel oranje en rood. Fruit en groenten die oranje of rood gekleurd zijn, bevatten namelijk veel bètacaroteen en vitaminen die de vorming van vrije radicalen tegengaan. En dat hebben we precies nodig als we onze huid meer dan normaal blootstellen aan de zon. Maar onderschat ook de paarsgekleurde groenten en vruchten niet. O ja, en je hebt ook nog wat groengekleurde groenten en fruit nodig. Verwarrend? We zetten het even voor je op een rijtje.

Oranjerode fruit- en groentensoorten

Oranjerode fruit- en groentensoorten bevatten vooral veel bètacaroteen (vooral de worteltjes staan hierom bekend). Bètacaroteen stimuleert de aanmaak van melanine, de natuurlijke bescherming van de huid tegen uva en uvb straling. Verder bevatten deze fruit- en groentensoorten ook veel vitaminen die de vorming van vrije radicalen (boosdoeners voor de huid) tegengaan en dus veroudering zoveel mogelijk tegengaan. Gele, oranje en rode vruchten en groenten hebben voorts een goede invloed op onder meer ons natuurlijke afweersysteem, op de huid en op ons gezichtsvermogen. Voorbeelden van oranjerode fruit – en groentensoorten zijn: abrikozen en perziken, meloen, sinaasappels, worteltjes, rode paprika’s (maar ook spaanse pepertjes – een pure vitaminenbron).

Gele fruit- en groentensoorten

Gele fruit- en groentensoorten zoals peren, appels, venkel, uien en knoflook zijn goed voor je cholesterolgehalte en voor hart en bloedvaten.

Paarse fruit- en groentensoorten

Paarse fruit- en groentensoorten zoals vijgen, pruimen, bosvruchten, maar ook radijsjes en aubergines hebben een goede invloed op de urinewegen (maar ook op de stoelgang, in het bijzonder vijgen) en op hart en bloedvaten. Vooral bosvruchten zijn rijk aan bioflavonoiden (familie van vitamine c) die de haarvaatjes versterken (en ondermeer couperose kunnen tegengaan).

Groene vruchten en groen fruit

Groene vruchten en groen fruit zijn vooral goed voor je botten, tanden en het gezichtsvermogen. Denk hierbij aan de verschillende slasoorten, courgettes, kiwi’s en groene druiven.

Natuurlijk overlappen de bovenstaande categorieën elkaar en hebben alle vruchten en groentensoorten apart gezien nog veel meer goede eigenschappen dan wij hierboven hebben opgesomd. Maar toch is het leuk om op grond van de kleur al iets meer over een vrucht of groentensoort te kunnen zeggen. Een extra stimulans om je deze zomer te laven aan groenten en fruit. Voor een mooier huidje, glanzender haar en een gezonder lijf dan ooit!

Wat als je niet toekomt aan het nemen van fruit? Of wat als je helemaal niet van fruit houdt? Probeer dan eens vitamine- of voedingssupplementen als hulpmiddel! Kijk op www.drogisterij.net voor alle supplementen of  klik hier om direct naar de vitamine- en voedingssupplementen te gaan!

Bron: www.trendystyle.net 

Één suggestie bij “Wat vertelt de kleur van groenten en fruit jou?

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt de volgende HTML opmaak gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>