Waarom zweet stinkt

Zweten is en blijft iets wat veel mensen gênant vinden. De natte plekken op je shirt, klotsende oksels en druppels op het voorhoofd zijn vervelend, maar vooral over de geur maken mensen zich zorgen. Zweet kan inderdaad erg stinken, maar waarom is dat zo? En hoe kun je dit oplossen?

Zweten gaat vrijwel altijd gepaard met een onprettige zweetgeur, vooral bij pubers. De geur komt deels uit de zweetklieren zelf, maar vooral uit de apocriene zweetklieren die zich ontwikkelen tijdens de puberteit.

Water drinken
Naast de zweetklieren zelf, spelen de bacteriën op de huid een belangrijke rol bij de geurvorming. Zij zetten zweetvocht en afvalstoffen om in allerlei andere stoffen en dat veroorzaakt een geur. Ook je voeding heeft invloed op je zweetgeur. Wanneer je bijvoorbeeld knoflook, kerrie of uien eet, zal je dit ruiken. Daarnaast zorgt alcohol voor een sterkere zweetgeur. Door water te drinken kun je er juist voor zorgen dat je zweet minder sterk ruikt.

Ammoniablogpost 40 - zweet 4
Soms heb je het idee dat het zweet tijdens een zware work-out begint te ruiken naar ammonia. Dit betekent waarschijnlijk dat je te zwaar hebt getraind en te weinig hebt gegeten. Op dit moment gaat je lichaam eiwitten verbranden, met ammoniak als bijproduct.

Oud zweet
‘Vers’ zweet ruikt over het algemeen niet zo sterk, het is vaak zelfs geurloos. Als het zweet vervolgens wordt omgezet door de huidbacteriën, ontstaat er een minder prettige geur. Door je dagelijks goed te wassen kun je ‘oud zweet’ voorkomen. Hoe minder bacteriën, des te minder transpiratiegeur. Draag ook altijd schone kleding en een deodorant om zweetgeur te voorkomen.

Tips
– Dagelijks wisselen van kleding en schoenen
Onthaar je oksels
– Geen synthetische kleding dragen
– Zo min mogelijk wasverzachter gebruiken (kleding neemt dan meer vocht op)
– Spoel je voeten na met azijnwater om bacteriën te doden
– Gebruik deodorant alleen op een schone huid
– Twee keer per dag douchen en voeten wassen
Therme anti transpiratie behandelspray gebruiken

Bron: Gezondheidsnet.nl