Tips voor een gezond gebit

Twee keer per dag je tanden poetsen, genoeg naar de tandarts gaan, niet te veel suikers eten.. De meeste ‘basisregels’ voor een goede mondverzorging ken je vast wel. Maar zijn er meer tips voor een gezond gebit?

Klik op het plaatje om naar alle mondverzorgingsproducten te gaan

Klik op het plaatje om naar alle mondverzorgingsproducten te gaan

Basisregels
De basisregels voor een goede mondverzorging zorgen ervoor dat je gaatjes en ander ongemak tegen kan gaan. Daarnaast zorgt het voor een frisse adem, wittere tanden en gezond tandvlees.
– Poets minimaal twee keer per dag je tanden, het liefst zelfs voor of na iedere maaltijd
– Poets minimaal twee minuten per keer
– Gebruik een goede tandpasta met fluoride
– Breng twee keer per jaar een bezoek aan de tandarts
– Vervang je tandenborstel eens in de 3 à 4 maanden
– Flos je tanden regelmatig met flosdraad
– Spoel na met mondwater

7 Eetmomenten per dag
Naast de basisregels, is het belangrijk om te kijken naar hoe vaak je eet. Het is voor je tanden het beste om maximaal 7 eetmomenten per dag te hebben, oftewel 3 hoofdmaaltijden en maximaal 4 tussendoortjes. Hoe vaker je eet, hoe groter het risico op gaatjes is.

Vermijd toegevoegde suikersBlogpost 45 - Mondweerstand
Wát je eet is ook van belang, suikers en zuren zijn namelijk erg slecht voor je tanden. Wanneer de bacteriën in je mond in aanraking komen met suiker, wordt er zuur geproduceerd. Deze zuren tasten je tanden aan, waardoor er gaatjes kunnen ontstaan. Je kunt echter onmogelijk voorkomen dat je suikers binnenkrijgt en daarnaast zijn het op zichzelf ook nuttige voedingsstoffen.

Om gaatjes door suiker toch tegen te gaan, kun je deze het best niet te vaak eten en drinken. Probeer daarnaast toegevoegde suikers zo veel mogelijk te vermijden. Deze vindt je bijvoorbeeld in snoep, koek en frisdrank. Ook kun je gaatjes voorkomen door de suikers niet te lang in je mond te houden. Je kunt daarom beter een snoepje snel opeten, dan bijvoorbeeld een paar minuten een lolly in je mond te hebben.

Zuren
Zoals eerder beschreven, zetten mondbacteriën suikers om in zuren. Sommige voedingsmiddelen bevatten zelf al zuren, zoals frisdranken en vruchtensappen. De zoetheid van deze dranken maskeert als het ware de zuurheid, waardoor je niet snel merkt dat deze dranken zuren bevatten. Toch zorgen frisdranken en vruchtensappen ervoor dat je tandglazuur wegslijt, oftewel tanderosie. Je kunt véél beter water of vruchtenthee drinken.

 

 

 

 

 

 

 

Naast de bekende regels is het dus belangrijk om erop te letten dat je maximaal 7 keer per dag eet, waarin zo min mogelijk toegevoegde suikers zitten. Drink vooral water en thee en als je toch wilt snoepen, snoep dan snel!

Klik hier om naar alle mondverzorging te gaan