5 tips om niet te verbranden

De zomerse zon is heerlijk en dit lekkere weer betekent: genieten geblazen! Maar met de eerste zonnestralen staat ook de eerste zonverbranding op de loer. Niet alleen is zonverbranding ontzettend irritant, het verhoogd het risico op schadelijke huidziektes zoals huidkanker. Dat wil je niet!
Wat kun je dan doen tegen zonverbranding? Met deze tips verbrand jij niet meer en word je verantwoord bruin!5bdb2412798934a51ce64d0cebabff9e

1. Smeer met zonnebrand – ja, duhh, dit is nogal wiedes. Maar het is wel iets wat veel mensen zeker in het begin vergeten. Maar de éérste zonnestralen kunnen al zorgen voor verbranding. Zorg daarom dat je altijd minstens een half uur voordat je de zon in gaat, ingesmeerd bent. Zo kunnen zelfs de eerste zonnestralen niet zorgen dat je verbrand!

2. Blijf in de schaduw smeren – Zelfs in de schaduw kun je flink verbranden. UV straling is in mindere mate aanwezig in de schaduw, maar het is wel degelijk aanwezig en het is dus belangrijk om te zorgen dat je ook in de schaduw blijft insmeren om de UV straling tegen te gaan.

3. Bedek jezelf  – Met een T-shirt over je schouders zorg je dat de ergste UV straling tegengehouden wordt door de stof. Ook dit is geen garantie: het is belangrijk als je in de volle zon bent, dat je smeert én je bedekt. Side note: natte kleding beschermt slechter tegen UV dan droge kleding. Maar het beste is om UV werende kleding te dragen.

4. Blijf uit de zon – Tussen 11:00 en 15:00 is de zon op zijn allerscherpst. Het is belangrijk dat je tussen deze tijd op zijn minst in de schaduw blijft en niet in de volle zon. Voor kinderen is het helemaal belangrijk om onder de parasol te spelen. Huidverbranding op vroege leeftijd kan nog voor veel ergere problemen zorgen op latere leeftijd.

5. Smeer elke twee uur opnieuw – Na twee uur is de werking van je zonnebrand verminderd. Het is daarom belangrijk dat je elke twee uur smeert, en óók als je uit het water komt of met een handdoek langs je lichaam hebt gewreven. Alleen zo zorg je dat de bescherming van je zonnebrand optimaal blijft.

 

Ben je toch verbrand? Dan zul je hoogstwaarschijnlijk behoorlijk wat pijn hebben. Het is zaak dat je de brand zo snel mogelijk van je huid afhaalt. Dit doe je door flink te blijven smeren met aftersun. Je kunt ook onder de douche gaan staan, maar zorg dan dat je niet onder een ijskoude douche gaat staan! Dit kan een shock veroorzaken en de reactie op de verbranding nog erger maken. Zorg dat je douche lauw is om een beetje af te koelen.

zonnebrandcreme-insmeren