Stoppen met roken? Zo doe je dat!

Een sigaret na het eten of bij je borrel; elke roker heeft zijn eigen favoriete rook-momentje. Daarnaast rook je nog meer sigaretten op een dag, want ‘het is toch wel even lekker, zo’n sigaretje tijdens de lunchpauze’. Roken is een verslavende bezigheid, en de gezondheidsnadelen van roken zijn bij iedereen bekend. Ja, ook bij de rokers (hoe vaak heb je als roker niet met je ogen gerold als een niet-roker je vertelde wat er allemaal slecht aan is). Slechte huid, je eten smaakt minder lekker, het stinkt, het is verslavend, het kost klauwen met geld en het is kankerverwekkend. De lijst gaat door en door, en toch heb je nog niet bedacht dat je gaat stoppen, want het is zo ontzettend moeilijk!

stoppenmetroken1

Vind alles om je te helpen met stoppen!

De cijfers

Gemiddeld rookt rokend Nederland 14 sigaretten op een dag. Genomen dat je 5 minuten over een sigaret doet (met shag is dat over het algemeen iets langer), ben je 70 minuten op een dag kwijt aan het roken van sigaretten. Dat betekent dat je 8 uur en een kwartier per week kwijt bent aan roken. Dit is een hele werkdag. Geen wonder dat je, als je stopt met roken, het gevoel hebt dat je iets mist. Je mist immers een hele werkdag per week!
Vaak is het geval dat een sigaret ‘vergroeid’ is met je hand. Je rookt ondertussen al een hele tijd en een sigaret opsteken is een gewoonte voor je geworden. Dit betekent dat je een deel van je dagelijkse routines gaat missen, en het vasthouden en oproken van een sigaret is een geruststellende handeling voor je geworden.
Daarnaast heb je ook nog het vervelende gevoel dat je krijgt als je niet rookt. Na een paar uurtjes wordt de trek in een sigaret zo ontzettend groot, dat je onrustig wordt en zelfs hoofdpijn of andere symptomen kan ervaren. Dit komt omdat de nicotine in je sigaret, je lichaam verslaafd heeft gemaakt. Hierdoor geeft je lichaam een seintje dat je snel weer moet gaan roken, omdat het naar nicotine snakt.

stoppenmetroken

Je kan altijd stoppen! Vind hier de hulpmiddelen

Die o zo bekende voordelen

De voordelen van stoppen met roken ken je als het goed is allemaal. Je hoort ze immers al sinds je rookt! Maar om je net een kleine motivatie te geven, zetten we ze toch even voor je op een rijtje:
Je bespaart ontzettend veel geld met stoppen. Deze heb je vast al honderd keer gehoord, maar het is en blijft een feit dat roken ontzettend veel geld kost. Klein voorbeeld: je rookt 15 sigaretten op een dag. Je koopt een pakje waar 27 sigaretten inzitten, en dit pakje kost €7,80. Dan heb je na zes maanden bijna €800 bespaard op het kopen van sigaretten. Na tien jaar is dit bedrag opgelopen naar bijna €16,000!
Je eten smaakt beter en je conditie gaat ver vooruit. Waar je eerst misschien dacht dat je nooit een fanatieke sporter zou worden, kun je zonder hijgen de trap oplopen of misschien zelfs wel langere stukken hardlopen!
Je adem stinkt niet meer, net als je vingers. Ook je kleding en je haar blijven een stuk langer fris. Daarnaast blijven je tanden ook gewoon wit en kun je veel vrijer ademhalen.

De oplossing

Stoppen met roken is niet gemakkelijk. Je bent waarschijnlijk voor jezelf allerlei excuusjes aan het verzinnen om nog maar niet te hoeven stoppen. Maar de feiten liegen er niet om; afgezien van die 20 minuten nicotine-kick brengt roken eigenlijk niets dan goeds in je leven. Daarom is het voor jezelf het allerbeste als je gewoon gaat stoppen. Maar hoe pak je dat dan aan?

Het belangrijkste is dat je bij jezelf de knop omzet. Zet voor jezelf voorop waarom je wil stoppen: voor je kinderen, omdat je geld over wil houden, omdat je een betere conditie wil krijgen.. Als je deze motivatie altijd voor je houd, kun je daaraan vast houden tijdens je moeilijke momenten.

Zorg dat je geen enkele sigaret in huis hebt. Als je de middelen niet hebt, wordt het makkelijker om er niet naar te grijpen. Begin op een vooraf (met jezelf) afgesproken datum, zodat je rekening kan houden dat je tegen die tijd geen tabak meer in huis hebt.
Breng je omgeving op de hoogte van je besluit en vraag je vrienden en familie om bij jou in de buurt voorlopig niet te roken en je ook geen sigaretten aan te bieden. Je zorgt hiervoor dat de verleiding minder wordt. In het verlengde hiervan is het verstandig om voorlopig de alcohol even te laten staan en rokerige ruimtes zoals een kroeg of terras te vermijden.
Bedenk van tevoren wat je gaat doen in je moeilijke momenten. Er zijn momenten dat je het extra zwaar gaat krijgen tijdens het stoppen. Dit is bijvoorbeeld na het eten of tijdens je koffiepauze. Eet op dit soort momenten een stuk fruit, wandel een stukje of ga iets anders doen dat je vrolijk maakt. Kleine geluksmomentjes helpen je om de drang naar sigaretten te verminderen.

Klik hier voor jouw steun tijdens het stoppen!

Klik hier voor jouw steun tijdens het stoppen!

Sporten helpt vanwege meerdere redenen. Tijdens en na de lichamelijke inspanning heb je veel minder behoefte om te roken. Daarbij helpt sporten bij het versnellen van je bloedstroom, daardoor worden afvalstoffen sneller afgevoerd. Ook de endorfine die vrij komt bij het sporten, helpt om chagrijnige en depressieve gevoelens van de ontwenning tegen te gaan.
Eet tijdens je stopperiode voldoende groente en fruit en drink minstens twee liter water op een dag. Dit helpt om de laatste restjes rommel uit je lichaam te verbannen zodat je lichaam helemaal schoongemaakt is. Dit helpt om je beter te voelen.

Lukt het op eigen hand niet? Of heb je het idee dat je een duwtje in de rug nodig hebt? Dan zijn er verschillende middelen die je helpen met stoppen. Deze hulpmiddelen heb je in de vorm van zuigtabletten, kauwgom, mondsprays of pleisters.
Zuigtabletten, mondspray en kauwgom verminderen direct de zin in een sigaret. Ze bevatten een deel nicotine, zodat het lichaam nog steeds het signaal binnen krijgt dat er gerookt wordt. Maar het zorgt dat de zin in een sigaret wegtrekt. Op deze manier pak je eerst de gewoonte aan, en vervolgens door het minderen van het hulpmiddel, de verslaving. De pleisters werken op een geleidelijke manier. Deze plak je ‘s ochtends ergens op je lichaam, en deze geeft geleidelijk een dosis nicotine via de huid af. ‘s Avonds haal je de pleister eraf en de dag erna  gebruik je een nieuwe.
Over het algemeen wordt er geadviseerd om tot twaalf weken deze hulpmiddelen te gebruiken, en daarna verder te gaan op eigen kracht. Wil je langer gebruik maken van hulpmiddelen, dan is het verstandig om het te bespreken met de huisarts.

Het is misschien een van de moeilijkste dingen die je ooit gaat ondernemen. Maar de bevrijding van het stoppen, en het geld dat je overhoudt, en de goede gezondheid die je er uiteindelijk aan overhoudt zijn echt onbetaalbaar. Heel veel succes met stoppen!