Pas op! Teken besmetten steeds meer mensen.

teken

Uit een conclusie van twee onderzoekers van gezondheidsinstituut RIVM blijkt dat het aantal gevallen van de ziekte van Lyme en andere ziekten die teken overbrengen, toeneemt. Er raken dus steeds meer mensen besmet met Lyme door een tekenbeet.

Wist je dat de helft van alle Nederlandse teken een of meerdere ziekteverwekkers bij zich draagt? Of wist je dat er jaarlijks meer dan één miljoen mensen een tekenbeet oplopen?

Rode ring

De onderzoekers stellen ook vast dat veel infecties van tekenbeten in de kliniek niet goed onderscheiden kunnen worden. Vaak zorgen de bacteriën, parasieten en virussen namelijk voor symptomen die ook onterecht voor de ziekte van Lyme kunnen worden gezien.

Het aantal gevallen van de kenmerkende ‘rode ring’ op de huid na een tekenbeet is tussen 1994 en 2014 verviervoudigd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ontdekte eerder al nieuwe ziekteverwekkers in teken die hersenvliesontsteking veroorzaken.

Kans op Lyme

Eén van de onderzoekers laat zien dat de gemiddelde kans om de ziekte van Lyme te krijgen na een tekenbeet 2,6% is. Maar als een teek met de Lyme-bacterie te laat wordt verwijderd, als hij helemaal volgezogen is, dan stijgt die kans naar 14,4%.

Conclusie

Verwijder de teek zo snel mogelijk en op de juiste manier. Hoe? Gebruik een tekenverwijderaar zoals deze:

Bekijk hier alle middelen om teken te weren of te verwijderen!

 

Ook populair: Tekenwerende huidolie

 

Bron: RTL NIEUWS