Parfum 1.0: Word een parfum-expert!

Geuren heb je in alle vormen, maten en soorten. Het is dus soms ook een behoorlijke opgave om de juiste geur te vinden voor jezelf. Je word overspoeld met een golf aan keuzes en mogelijkheden. Hoe maak je de juiste keuze? We hebben nu een snelcursus voor je: Parfum 1.0, om snel een expert te worden!

Geschiedenis Parfum

Geuren worden al eeuwenlang gebruikt. In het oude Egypte werden parfums opgebrand om heerlijke geuren te verspreiden. Later werden parfums ook gebruikt op bijvoorbeeld het lichaam of op de kleding. De samenstellingen van geuren zijn tot op de dag van vandaag aan veel verandering onderhevig. We gebruiken pas relatief kort alcohol als geurverspreider. Deze ontwikkeling zorgt dat een geur veel beter blijft zitten.

Opbouw en samenstelling Parfum

Alle geuren bestaan uit drie lagen, ook wel noten genoemd. Een parfum start altijd met:

 • parfumblog2

  Op Drogisterij.net heb je vele parfums in de aanbieding! Bekijk ze nu!

  De Topnoot (in het Frans: tête). Deze noot in de parfum is de noot die je meteen ruikt, gelijk na het opbrengen. Deze noot geeft de eerste indruk van de geur; hij is fris, verrassend en eigenwijs. Hij vervliegt daarentegen snel; binnen 10 minuten al. Citrus-geuren zijn kenmerkend voor de topnoot.

 • De Hartnoot (in het Frans: cœur). Deze noot in de parfum ontwikkelt zich na zo’n 10 minuten na het opbrengen van het parfum. Hij blijft zo’n twee tot drie uur actief geuren, en gaat dan vervliegen. Vrijwel alle bloemengeuren zijn hartnoten. De hartnoot geeft het karakter aan de geur.
 • De Basisnoot (in het Frans: fond). De basisnoot in het parfum ontwikkelt zich na zo’n drie tot vier uur en kan urenlang blijven hangen. Deze noot geeft de hele geur body en stevigheid; het is de bodem voor een goede parfum. Een basisnoot is over het algemeen samengesteld uit houtachtige geuren en/of vanille. Ook muskus en amber zijn bekende basisnoten.

Over de hele wereld zijn er verschillende manieren om parfums te classificeren. De bekendste en meest gebruikte is die van de Société Française des Parfumeurs (Franse Vereniging van Parfumeurs). Deze verdeeld geuren in 7 klasses:

 • Hesperidée – citrusachtig
 • Florale – bloemachtig
 • Fougère – fantasiegeur, gebaseerd op het gevoel van een bos; fougère betekent varen. Denk aan mos, hout, lavendel
 • Chypre – fantasiegeur, gebaseerd op het gevoel op Cyprus; denk aan eikenmos, rozen, patchouli en bergamot
 • Boisée – houtachtig
 • Ambrée – amber, oosters/oriëntaal
 • Cuir – leerachtig

parfumblog1Met een beetje creativiteit kun je alle geuren onderverdelen in deze zeven groepen. Daarnaast maken we ook nog onderscheid in de vorm van geuren: de ene geur bevat veel meer parfum bestanddeel dan de andere geur. Daarom is er een classificering met de verschillende vormen van geuren.

 • Parfum of Parfumextract bevat 20-40% geurbestanddeel
 • Eau de parfum bevat 10-15% geurbestanddeel
 • Eau de toilette bevat 5-10% geurbestanddeel
 • Eau de cologne bevat 2-5% geurbestanddeel
 • Eau de solide bevat ca 1% geurbestanddeel (bijvoorbeeld body mist)

Hoe meer geurbestanddelen een parfum bevat, hoe langer en zwaarder de geur blijft hangen. Voor iedere gelegenheid is er wel een geur te vinden: voor een avond uit met je geliefde of je vrienden is een Eau de Parfum of Eau de Parfum Intense zeer geschikt, omdat deze wat zwaarder is. Dit is voor de gelegenheid goed. Ga je een dagje naar je werk of een kopje thee drinken in een lunchroom, dan is een eau de toilette geschikter. Voor dagelijks en meermaals gebruik per dag kun je een body mist gebruiken.

De geur uitkiezen en bewaren

Een parfum ruikt bij niemand hetzelfde. De bestanddelen van een geur veranderen namelijk mee met allerlei factoren, waaronder je PH-waarde in de huid, medicijngebruik, menstruaties en zwangerschappen. Al deze factoren zorgen ervoor dat je een geur altijd op de huid moet testen voordat je besluit deze aan te schaffen. Beslis niet meteen; laat de geur eerst een uur of twee uur intrekken, zodat je ook de hartnoten van de geur leert kennen. Probeer de parfum te vergelijken met een herinnering die het bij je oproept; welke kleur/voedsel/gevoelens roept de geur bij je op? Op deze manier kun je een geur vinden die precies bij je past.

Een parfumflesje ziet er over het algemeen prachtig uit. Toch doet het je geen goed om ze allemaal uitgestald op je kaptafel te bewaren. Zonlicht (en licht in het algemeen) tasten de geurbestanddelen aan in de geur. Daarom doe je er goed aan om ze in een laatje of kastje te bewaren, zodat de geurmoleculen intact blijven.

parfumblog

Ook klassieke parfums bij Drogisterij.net verkrijgbaar. Vind ons gehele assortiment!

Er zijn bepaalde manieren om te zorgen dat je geur zo lang mogelijk blijft hangen. Om te beginnen is de grootste fout die gemaakt wordt, na het opbrengen van de geur de polsen tegen elkaar aan te wrijven. Hierdoor beschadig je de geurmoleculen in het parfum en komt de geur dus niet volledig tot zijn recht. Spray de geur op de huid en laat deze dan zonder te wrijven of deppen opdrogen.
Om te zorgen dat je parfum optimaal verspreid wordt, is het belangrijk om deze aan te brengen op de warme plaatsen van je lichaam; vlak bij plekken waar een hoop aderen wat meer aan de oppervlakte liggen. Hierbij kun je dus denken aan:

 • achter de oren
 • op de polsen
 • in de knieholtes
 • in de armholtes
 • tussen de borsten
 • in de nek

Ook hecht een geur zich goed aan kleding en haar, dus een spraytje op de sjaal en in het haar zorgt ook dat jouw geur optimaal te ruiken is. Spuit het echter niet direct op al je kleding, want de olie en alcohol in een geurtje kan voor lelijke vlekken zorgen. Test het op een klein stukje van je kledij en spuit daarna pas op de kleding. Kan je kleding er niet tegen? Draag dan een zakdoek met je geur overal bij je voor een extra geur-verspreiding. Je kunt ook geparfumeerde zakjes voor tussen je kleding maken: Vul een linnen of katoenen zakje met twee eetlepels baking soda en een aantal sprays van je favoriete parfum. Knoop het zakje dicht en leg deze tussen je kleding. Hoe meer zakjes, hoe intenser je kleding gaat ruiken.

Met deze informatie wordt het uitzoeken van een geurtje een fluitje van een cent.