Op je gezondheid! Griep verslaan!

Het is een epidemie: de griep heeft weer toegeslagen in Nederland. Hele gezinnen zijn lamgeslagen in huis en zijn weken achtereen ziek. De griep is behoorlijk hardnekkig dit jaar, en daarom hebben we hier 6 tips om de griep te voorkomen, én verslaan.

1. Genoeg rust

Het is altijd belangrijk dat je aan voldoende slaap komt in het dagelijks leven. Maar rond de griepperiode is het nog belangrijker om genoeg rust en slaap te krijgen. In je slaap krijgt je lichaam volledig de kans om zich te herstellen van de dag die je gehad hebt. Je groeihormoon is in de nacht het meest actief; dit zorgt dat herstelwerkzaamheden in het lichaam ‘s nachts plaatsvinden. Als je te weinig slaap krijgt, krijgt je lichaam te weinig kans om zichzelf te herstellen. Hierdoor ben je vatbaarder voor ziektekiemen en heb je dus sneller een griepje te pakken.
Heb je al griep? Dan is het net zo belangrijker om goed te slapen. Met griep in bed liggen is niet voor niets een stereotype. Als je slaapt, geef je je lichaam volledig de kans om het griepvirus te verslaan. Kruip dus onder de wol!

2. Was je handen vaak

Virussen en ziektekiemen verspreiden zich via mensen. Via niesen, hoesten en slijm kun je een virus overdragen op een ander. Het is daarom belangrijk dat je veel en vaak je handen wast, op de juiste manier. Maak je handen nat met ruim warm water en gebruik een desinfecterende zeep. Verspreid de zeep over je gehele hand, ook tussen de vingers en onder de nagels. 30-60 seconden schuim je de zeep op en schrob je je handen in alle kiertjes, om vervolgens de zeep met warm water af te wassen.
Heb je al griep? Ook dan is het belangrijk om je handen te wassen. Als je geniest of gehoest hebt in je handen, dan kun je het beste meteen je handen wassen, of op zijn minst desinfecteren met een alcohol. Anders besmet je ten eerste anderen en blijf je ten tweede ook zelf rondhangen in je eigen ziektekiemen. Dat bevordert je genezing niet ;)

3. Lucht de ruimtes waar je je in bevindt

In de winter hebben we de neiging om alle deuren en ramen lekker dicht te houden. Het is namelijk erg koud buiten en dat vinden we binnen niet prettig. Maar in een ruimte waar de verwarming aanstaat en meerdere mensen aanwezig zijn, blijven alle virussen en ziektekiemen lekker in de lucht hangen en steek je elkaar dus snel aan. Voor je het weet heb je een ruimte vol mensen die hartstikke ziek zijn. Niet tof.
Heb je al griep? Zet dan af en toe het raam in je kamer wijd open. De frisse lucht zal je goed doen, en je waait al je uitgehoestte en uitgenieste ziektekiemen weg. Zo zorg je dat je niet continu in je eigen ziektekiemen zit.

4. Drink genoeg water

Water drinken is altijd belangrijk. Je lichaam heeft water nodig om te kunnen functioneren. Water zorgt dat onze spieren en organen gehydrateerd blijven en houdt onze huid mooi. Het geeft je energie en maakt je bloed dun genoeg om goed te kunnen stromen. Daardoor krijgt alles in je lijf genoeg zuurstof en voedingsstoffen, en afvalstoffen worden sneller afgevoerd. En dat zorgt voor… Juist, snellere afvoer van ziektekiemen.
Heb je al griep? Zie hierboven, om je afvalstoffen en ziektekiemen sneller af te voeren is het belangrijk dat je genoeg water binnenkrijgt. Ook kun je door bijvoorbeeld overgeven, diarree en extreem zweten (koorts) een vochttekort krijgen en dat verergert je klachten alleen maar. Zo kun je steeds meer hoofdpijn en spierpijn krijgen als je niet genoeg drinkt. Mik op 11-13 glazen water per dag als je griep hebt.

5. Geef je immuunsysteem een boost

Dat je gezond moet eten om gezond te blijven is geen geheim. Zeker in de winter is het erg belangrijk dat je al je voedingsstoffen en vitamines en mineralen op peil houdt. In het griepseizoen kan je lichaam alle bronnen gebruiken om te vechten tegen eventuele ziektekiemen. Daarom is groente en fruit eten in deze tijd éxtra belangrijk! Daarnaast is het gebruik van voedingssupplementen ook aan te raden. Hierdoor geef je je lichaam net dat extra zetje om er beter tegen te kunnen. Een multi-vitamine is een goed begin, maar het beste is om speciaal voor jouw klachten een geconcentreerde pil te nemen. Heb je meer weerstand nodig? Dan is Vitamine C een goed supplement om mee te beginnen. Ben je wat down en voel je je lusteloos? Dan kan een Vitamine D tablet je gebrek aan zonlicht compenseren.
Heb je al griep? Zorg dat iemand een flinke kop kippensoep voor je maakt. In kippensoep zitten bepaalde enzymen die er voor zorgen dat je slijm wordt afgebroken en je je dus snel weer beter voelt. Daarnaast kun je supplementen slikken die je helpen om weer snel op de been te komen, zoals een multi-vitamine die je extra energie geeft.

6. Zorg voor een goede conditie

Een gezond lichaam blijft langer gezond. Daarom is het belangrijk dat je je lichaam in goede conditie houdt. Maak elke dag een flinke wandeling of een fietstocht en probeer wat vaker te gaan sporten. Als je sport, worden afvalstoffen sneller afgevoerd door je lichaam én je slaapt beter. Dit zijn allemaal voordelen en zorgen dat je minder snel vatbaar bent voor ziektes. Maak dus genoeg tijd vrij om te sporten en je conditie te verbeteren.
Heb je al griep? Dan is het niet verstandig om intensief te gaan sporten. Inspanning in combinatie met koorts is zelfs erg gevaarlijk en kan hartritmestoornissen en hartfalen veroorzaken. Wel kan het na dagenlang op bed liggen lekker zijn om even een kleine wandeling te gaan maken. Kleed je goed aan (muts en sjaal zijn vereist) en ga een kort blokje om. Begin met 10 minuten, om te zorgen dat  je jezelf niet oververmoeid. Als je je goed voelt, kun je er steeds vijf minuutjes bij plakken. Maar maak het niet langer dan een half uur en kruip daarna weer onder de wol.