Let op! Pollen zijn weer actief!

pollen

Wisselvallig weer geeft wisselende pollenhoeveelheid

Aanhoudende neerslag wast de lucht weliswaar schoon, maar tijdens langere droge periodes geven bloeiende bomen en struiken van Hazelaars en Elzen stuifmeel of pollen af aan de lucht.

De bloei van Hazelaars en Elzen, die dit seizoen al in november begonnen is, strekt zich ook dit jaar over een lange periode uit. Daardoor blijft er de komende tijd lokaal matig allergeen pollen van deze bomen en struiken uit de Berkenfamilie in de lucht komen. Het gevolg hiervan is dat mensen die gevoelig voor dit pollen zijn behoorlijk lang last kunnen hebben als ze met stuifmeel of pollen van deze bomen en struiken in aanraking komen.

Als we om ons heen kijken kunnen we zien dat er enerzijds al een aantal vroeg bloeiende Boomhazelaars uitgebloeid is, maar dat anderzijds nog erg veel Hazelaar struiken volledig bloeien met hun opvallende geelgroene katjes en zelfs zijn er nog veel struiken, die nog gesloten katjes hebben. Deze laatste katjes zijn grijsbruin van kleur.

Aangezien er nauwelijks sprake is geweest van vorst, zijn er geen katjes bevroren en dat betekent dat het boompollenseizoen voorlopig nog voortduurt.

Bij droog en wat winderig weer geven de katjes van deze bloeiende bomen en struiken pollen af aan de lucht uit de openstaande rijpe katjes die dan lengten hebben van 8 tot 12 en soms meer cm. Katjes aan boomhazelaars blijven licht bruin van kleur, die van Hazelaarstruiken kleuren naar groengeel en de katjes van rijpe inheemse Elzen blijven donkerbruin van kleur, terwijl die van niet-inheemse Elzen ook naar rood kleuren. Deze niet-inheemse Elzen zijn vaak rassen die door gemeentelijke groendiensten in de stedelijke omgeving worden aangeplant. Dit geldt trouwens ook voor Boomhazelaars; dit zijn aangeplante, niet-inheemse soorten.

De meldingen op de Pollennieuws-apps laten goed zien dat er samenhang is tussen de wisselende weersgesteldheid en de hooikoortsachtige klachten die door mensen, die voor pollen van Hazelaars en Elzen gevoelige zijn, worden ervaren.

Andere allergenen als schimmelsporen afkomstig van paddenstoelen en andere schimmels die bladmateriaal afbreken kunnen ook nog in de lucht komen, bijvoorbeeld tijdens het opruimen van afgevallen bladmateriaal in tuinen, parken en op straat.

Ook in huis kunnen allergenen vrijkomen. Schimmels en huisstofmijten brengen in deze tijd van het jaar hun sporen en uitscheidingsstoffen in de lucht, vooral in ruimtes waar de Relatieve Luchtvochtigheid (RL) hoger is dan 55 %. Het is derhalve aan te raden er op te letten dat met name in de ruimtes waar geslapen wordt de RL onder de 55% gehouden wordt. Bij lagere RL dan 55% gedijen schimmels en huisstofmijten beduidend minder. Dit kan bereikt worden door voldoende te verwarmen.

Bekijk HIER welke hulpmiddelen er zijn tegen hooikoorts!

BRON: Pollennieuws.nl

Pollenverwachting: Maandag, 29 Januari, 2018.

Onafhankelijke biologen verzorgen dagelijks een pollenkaartje van Nederland en België met de verwachting van de pollenverdeling in de lucht bij droog weer. De polleninformatie op het pollenkaartje wordt dagelijks rond 7:00 uur door Pollennieuws gemaakt. De contourlijnen op het kaartje zijn samengesteld op basis van de samengevoegde interpretaties van eigen waarnemingen betreffende pollen en pollenplanten, meetwaarden en waarnemingen van weersinformatie, pollenverwachtingen en pollentellingen. Deze gegevens worden aangevuld met klachtenmeldingen van de Pollennieuws apps. Voor de Nederlandse website zie: www.pollennieuws.nl.

Bomen

%trendbomen -alt%

Grassen

%trendgrassen -alt%

Kruiden

%trendkruiden -alt%