Lenteschoonmaak!

De lente betekent weer een frisse start. Daarom is het ook lekker als je huis hierin meedoet: tijd voor een lente-schoonmaak dus!
Maar waar moet je dan beginnen om die schoonmaak tot een succes te maken? Hier is het succes-stappenplan voor een blinkend schoon huis!

De eerste truc en tip is om niet alles in één dag te willen proppen. Dan is het teveel om in één keer te overzien en kan de moed erbij in zakken. Verdeel je taken daarom over zeven dagen (of veertien, als je bijvoorbeeld fulltime aan het werk bent) zodat je iedere dag wat aanpakt. Zo maak je de taken overzichtelijker én houd je ook nog wat tijd voor jezelf en je gezin over.

1. De slaapkamer – Een ruimte die we vaak overslaan omdat het een ruimte is waar we alleen zelf komen en geen bezoek, is de slaapkamer. Begin daarom met het afhalen van je bed. Gooi de hoezen in de was en hang het dekbed met kussens lekker buiten om uit te waaien (pas op dat het niet regent).
Stofzuig vervolgens je matras goed uit, strooi er baking soda overheen en laat dit een uurtje of twee intrekken. Stofzuig je matras vervolgens opnieuw en je hebt weer een fris matras! Stofzuig je vloer, en haal met een stofdoek alle stof van alle kleine randjes (vergeet bijvoorbeeld je jaloezieën of gordijnroede niet).

2. De badkamer – Een badkamer schoonmaken is vaak snel gebeurd. Het gaat om gladde oppervlakten, die je snel kunt afnemen. Maar vandaag ga jij de badkamer écht grondig onder handen nemen. Gooi je badkamerkastje open en gooi alles weg dat je al twee maanden niet gebruikt hebt. Dit staat namelijk alleen maar stof te vangen en zorgt voor een hoop onnodige rotzooi. Stof je badkamerkastje lekker uit en zet alle toiletspullen afgestoft weer terug.
Verplaats je vervolgens naar de badkuip en douchecabine. Spray ze goed in met een zeer reinigende spray (bijvoorbeeld HG Schimmel- vocht- en weerplekkenreiniger), en laat het even intrekken. Dit maakt het makkelijker voor je! Na het intrekken kun je met een schuursponsje licht langs alle oppervlakten gaan om eventueel hardnekkig vuil goed los te schrobben. Spoel het na met de heetste stand van de douche. Gooi je douchegordijn in de wasmachine en zoek je handdoekenkast uit.

opruimblog

Teveel kleding? Vind hier onze wasmiddelen!

3. De kledingkast – De kledingkast is een plaats waar je elke dag mee te maken krijgt, maar de opruimbeurt stellen we veel te vaak uit. Toch kan ongemerkt je kledingkast veranderen in een opslagplek van kleding die je niet meer draagt in plaats van een inspiratieplek voor de mooiste outfits.
Gooi daarom al je kleding bovenop je bed en begin maar gewoon bovenaan. Heb je het kledingstuk al drie maanden niet gedragen? Doe het weg. Geef het aan het goede doel of een vriendin, maar zorg dat het niet meer bij jou in de kast ligt. Is een kledingstuk te klein en heb je te vaak gedacht ‘dit ga ik dragen als ik ben afgevallen’? Doe het gewoon weg. Als je bent afgevallen, kun je beter nieuwe kleding kopen die bij je nieuwe maat horen in plaats van de bewaarde dingen die je ‘ooit wel gaat passen’.
Sorteer je kleding op kleur en seizoen, plaats strategisch wat heerlijke geurzakjes om je kleding lekker te laten ruiken en je kast is weer fris om het jaar mee te beginnen!

M

Zorg dat je schoonmaak efficiënt is! Alle huishoudelijke artikelen vind je hier

4. De woonkamer – Dit is een ruimte die we regelmatig aan een opruimbeurt onderwerpen. Toch gaan er ongemerkt een heleboel dingen langs je heen tijdens je wekelijkse opruimbeurt.
Begin met het naar voren halen van je bankstel. Vaak zie je dat je net niet grondig genoeg stofzuigt iedere week om het onder de bank écht goed schoon te krijgen. Haal de bank volledig van zijn plek en maak het goed schoon. Stofzuig en dweil onder de bank goed en schuif het bankstel daarna weer terug.
Tijd om tussen alle decoratie goed te poetsen. Je kent het wel; je zet hier en daar een leuke kandelaar, klok en vaasjes neer en vervolgens stof je er een beetje omheen. Maar deze decoratieve stukken vangen ook stof. Zet ze daarom eens waar kan in de vaatwasser en haal over de rest een stofdoek heen. Maak de plek waar ze staan goed schoon. Zorg dat ieder stofje weg is, zodat je een lekker frisse decoratie overhoudt.
Poets de tafels, stofzuig je beklede meubilair, gooi alle rommeltjes weg die je toch niet meer gaat gebruiken (ja, ook dat beeldje dat je drie jaar geleden van je schoonmoeder voor kerst hebt gekregen en spuuglelijk vindt) of zet het in een kist op zolder. Geef je woonkamer een frisse look met een nieuw likje verf, stof alle muren af en zet je vloer opnieuw in de verzorging. Kortom, doe eens de grondige schoonmaak in plaats van je wekelijkse oppervlakkige schoonmaak.

5. De keuken – De keuken is een belangrijke plaats in het huis; hier worden de maaltijden bereidt. Omdat je met eten bezig bent, is het aannemelijk dat je deze ruimte vaker schoonmaakt dan anders. Een doekje over het aanrecht, de gootsteen boenen en je fornuis schoonmaken doe je waarschijnlijk één of meerdere keren in de week.

Nu is het ook tijd om je voorraadkasten uit te mesten. Staan er blikken in die over de datum zijn of dingen uit een kerstpakket van tien jaar geleden? Gooi deze dan weg om meteen plaats te maken voor nieuwe spullen die je wel goed kan gebruiken. Stof al je blikken en pakken af, maak het kastje goed schoon.
Daarna ga je verder naar het kruidenkastje. Vaak staan hier kruiden in die je al jaren niet hebt gebruikt. Geen zorgen, je kunt kruiden erg lang bewaren, maar als je al vier jaar ongeopende potjes in het kastje hebt staan mag je ze wel weggooien. Poets de plankjes en de laatjes en haal een (droog) doekje over de deksels van je potjes.
Nu kun je de pannenkasten en servieskasten uitruimen. Haal alles plank voor plank leeg, poets de planken schoon en zet alles netjes en geordend weer terug. Zo kun je alles meteen vinden én pakken zonder dat alles meteen van de plank af valt als je iets nodig hebt.

6. Het toilet – Een belangrijke plaats om goed schoon te houden. Zorg daarom dat je deze dagelijks schoon houdt en wekelijks een grondige schoonmaakbeurt geeft. Begin met het poetsen van de toiletpot. Met een goede reiniger en de toiletborstel schrob je de pot goed schoon, ook onder de rand. (Extra tip: als je een schoonmaakmiddel met bleek gebruikt, poets dan je toilet en zet daarna de borstel in het toilet. Laat het een half uur staan alvorens je het toilet doorspoelt. Daarna is je toiletborstel weer blinkend schoon.)
Daarna poets je met een doekje de bril, de deksel, en ook goed achter de bril en deksel. Vergeet niet (met een schoon doekje) de knoppen waarmee je doortrekt.
Gebruik een schoon doekje om het gootsteentje en eventueel andere randjes in de toiletruimte schoon te maken. Hang een fris toiletblok in de toiletpot, veeg de vloer aan en dweil de vloer grondig.

7. De tuin – Een tuin is voor iedereen persoonlijk. De een heeft veel planten en gras, en de ander heeft een volledig betegeld oppervlak. Afhankelijk van het weer kun je voor je nieuwjaarsschoonmaak een hoop doen in de tuin. Spuit bijvoorbeeld met een hogedrukreiniger de tegels in je voor- en achtertuin helemaal schoon en neem meteen het tuin-meubilair mee. Plant plantjes die je in de winter/het vroege voorjaar moet planten, zodat je in de lente en zomer een tuin vol bloemetjes hebt. Gooi oude spullen weg, haal doodgevroren planten weg en begin een composthoop.

opruimblog38. Make-up – Je make-up tas/la/kast is vaak een ondergeschoven kindje. Deze ruimte bevat al je prachtige make-up, maar wordt niet vaak schoongemaakt. Ga eens grondig door al je make-up heen om te kijken wat er over de datum is en wat je dus weg mag gooien. Op de verpakking staat hoeveel maanden je de make-up geopend kan bewaren. Geef daarna je make-up kwasten een grondige schoonmaakbeurt. Gebruik hiervoor een speciale reiniging-pad of maak er eentje door op een plastic plaatje golfjes en druppeltjes met lijm te maken en dit goed te laten drogen. Gebruik speciale reinigings-gel of een mengseltje van babyshampoo met lauw water. Nu kun je de kwasten tegen het plastic plaatje of de pad heen en weer bewegen zodat ze goed gaan schuimen. Spoel het uit met veel lauw-warm water (niet heet!) en dep ze af met een tissue of keukenpapiertje om het meeste water af te deppen. Leg ze daarna te drogen op een zachte handdoek of theedoek. Niet wrijven, laat de kwasten weer in hun originele vorm herstellen.

9. Overige ruimtes – Verder telt een huis natuurlijk nog meer ruimtes, zoals een washok, de gang, de overloop, de hal of de bijkeuken. Dan is het lekker om de ramen te zemen, overal te stofzuigen en de vloeren te dweilen.
Orden in de gang alle schoenen en jassen en bepaal welke items in de kledingkast kunnen. Geef iedereen een eigen haakje waar ze hun spullen op kunnen hangen en de rest kan in de kast.
Maak in het washok je wasmachine en droger schoon. Laat de wasmachine leeg draaien op de kookwas-stand om oude resten wasmiddelen weg te spoelen en stofzuig het stoffilter van de droger helemaal schoon. Haal een doekje over de machines heen en orden de wasmiddelen.

10 De auto – Je auto gebruik je vaak, en maak je minder vaak schoon. Daarom is het goed om de auto voor de deur te zetten (als dat mogelijk is) en anders al je hebben en houden mee te nemen naar je auto om hem eens even flink te boenen. Begin met de binnenkant: loop met een vuilniszak alle hoekjes en gaatjes na en gooi alles weg wat je tegenkomt: snoeppapiertjes, lege flesjes, bonnetjes, blikjes, noem maar op. Daarna haal je alle matten eruit en klop je ze buiten uit totdat ze stofvrij zijn. Onder de matten stofzuig je de hele auto uit, zodat hij helemaal ontdaan is van alle kruimeltjes en rommeltjes. Vergeet geen enkel gaatje, zorg dat je overal alles uitzuigt. Ga daarna de hele binnenkant nog langs met een doekje om de auto helemaal stofvrij te maken. Geef vervolgens de buitenkant nog een sopje met een fles autoshampoo en dan is je auto weer klaar voor de rest van het jaar.

Kan het speelgoed van je kind wel een schoonmaakbeurt gebruiken? Dan vindt je hier al onze schoonmaakmiddelen!

Kan het speelgoed van je kind wel een schoonmaakbeurt gebruiken? Dan vindt je hier al onze schoonmaakmiddelen!

11. De speelgoedkast – Je kinderen hebben ongetwijfeld een hele berg speelgoed in de kast staan. En ongetwijfeld spelen ze maar met een derde ervan. Ga daarom op een middag dat de kinderen er niet zijn, rustig zitten om het speelgoed uit te zoeken. Doe alles wat de kinderen niet meer gebruiken in een doos om naar het goede doel te doen, en orden de speelgoedkast daarna weer zodat je kinderen al hun favoriete speelgoed snel en makkelijk kunnen pakken. Je kunt nu ook goed het speelgoed een sopje geven. Plastic babyspeelgoed kan makkelijk in de vaatwasser, en houten speelgoed en puzzels kunnen afgenomen worden met een vochtig doekje. Boekjes met een droge doek, en knuffels kunnen in de wasmachine. Wil je ze liever niet in de wasmachine doen? Leg ze een nachtje in een plastic zak in de vriezer. Dit neutraliseert geurtjes en doodt de bacteriën.

 

Als je met deze tips klaar bent, dan is je huis van top tot teen schoon en opgeruimd. Als je het dan een beetje bijhoudt, heb je de hele zomer een heerlijk opgeruimd huis. Succes!