Langer frisse oksels in de warmte?

We kennen het allemaal: een korte wandeling op een warme zomerdag en de eerste zweetplekken beginnen zich te vormen onder je armen. Tijdens de hitte worden we allemaal geconfronteerd met zweet op plekken waar we het niet willen zien. Maar waarom zweten we? En hoe kunnen we die onsmakelijke vlekken voorkomen?

Ten eerste is er een verschil tussen twee soorten zweetklieren. De eccriene zweetklieren zijn klieren die over het hele lichaam een geurloos zweet aanmaken. De apocriene zweetklieren zorgen voor de bekende zweetlucht en deze worden alleen gevonden onder de oksels, rond de anus en de tepels. Kinderen hebben deze klieren nog niet, deze worden pas gevormd in de puberteit.
Totdat dit zweet bij de klieren aan de oppervlakte komt, is het nog geurloos. Als het door de klieren naar buiten komt wordt het door allerlei bacteriën omgevormd tot een nare geur.
Waarom zweten we dan? Omdat zweten essentieel is voor het reguleren van de temperatuur van ons lichaam. Zweet voert overtollige warmte af. Door al die kleine druppeltjes die verdampen koelt je lichaam langzaam af.

Blogpost 40 - zweet 1

Zweten heeft dus een volledig natuurlijke oorzaak en is dus heel gezond. Maar niets is vervelender dan de zure zweetlucht die wordt veroorzaakt door dit natuurlijke verschijnsel. Wat kun je hier dan tegen doen?

Deodorant

Deodorant is een middel dat je onder je oksels aanbrengt door middel van een spray of roller. Het neemt de transpiratie niet weg, het maskeert alleen de zweetgeur met een parfum. Je zorgt met een deodorant dus niet voor minder zweet, maar je zorgt er wel voor dat je zweet niet stinkt. Op de site vind je onder andere deodorant sprays, rollers en sticks.

Anti-transpiranten 

Een anti-transpirant zorgt voor een vermindering van de werking van de zweetklieren. Dit zorgt er dus voor dat je geen of veel minder zweet aanmaakt op een dag, en dus daarom voor droge oksels. Anti-transpiranten zijn er ook in verschillende soorten, verschillend van dagelijks tot zelfs sprays die je maar 1 keer in de zeven dagen hoeft op te sprayen. Deze Seven Days Anti Transpirant roller houdt bijvoorbeeld tot zeven dagen lang de zweetlucht tegen.

 

Voor het volledige assortiment aan deodoranten en anti-transpiranten klik je op de afbeelding. Een zweetloze zomer gewenst!
Blogpost 40 - zweet 2