KWF waarschuwt wintersporters voor huidkanker

Het aantal mensen met huidkanker neemt explosief toe. In 2014 kregen ruim 50.000 Nederlanders te horen dat ze huidkanker hebben. Dat schrijft De Telegraaf. KWF grijpt deze cijfers aan om wintersporters te waarschuwen voor plotselinge blootstelling aan sterke uv-straling in de bergen.

Volgens het KWF is de voornaamste oorzaak van de toename te wijten aan de vaak onvoldoende bescherming van de huid tegen de zon. ,,Ruim 90 procent van de bevolking wéét dat onverstandig zonnen de kans op kanker vergroot, maar het gedrag is er niet naar”, zegt KWF-woordvoerster Marsja Meijer in de krant. ,,Veertig procent smeert zich niet of onvoldoende in.” Vooral mannen en jongere mensen nemen het niet zo nauw met het smeren van zonnebrandcrème.

Wintersport
In de zomer smeren de meeste mensen zich wel in op het strand. ,,Maar niet als men op straat loopt of in de speeltuin is. En al helemaal niet op wintersport. Daar blokkeert de kou de gedachte dat je in de bergen óók kunt verbranden.”

“De uv-straling is er sterker, de lucht helderder en door sneeuw weerkaatst wel 90 procent van de straling. Bovendien is de huid in deze periode vaak bleker. Al deze factoren zorgen ervoor dat de onbeschermde huid snel verbrandt.”

Vergeleken met voorgaande jaren waren er in 2014 bijna drieduizend extra mensen met huidkanker. KWF Kankerbestrijding verwacht dat er, wanneer deze lijn zich voortzet, in 2020 jaarlijks 75.000 patiënten met huidkanker een medische behandeling nodig hebben.

Bron: AD.nl

Bekijk hier ons aanbod zonnebrand voor de wintersport:

Wintersport460x225