Interview met Katja Schuurman over condooms

Je bent de nieuwe ambassadeur van Wingman. Waarom heb je hiervoor gekozen?

Ik raakte heel toevallig met een van de mannen van Wingman in gesprek, op een terrasje, en vond een samenwerking meteen een goed idee. De reden dat dit nieuwe condoom is ontwikkeld is een hele logische, waardoor het in mijn ogen echt een bestaansrecht heeft. Al zoveel jaar is het condoom hetzelfde. Er was bij gebruikers echt geen behoefte aan nog meer kleuren en smaken, mensen wilden een gemakkelijker, fijner condoom. Wingman heeft input bij gebruikers verzameld en iets ontwikkeld wat echt beter is. Met een gemakkelijker condoom kunnen we de weerstand tegen condoomgebruik wegnemen, en zo zorgen voor meer veilige seks. En dat is absoluut een missie waar ik achter sta.

Katja Schuurman met de Wingman condooms

Katja Schuurman met de Wingman condooms

Wat vind jij zelf van condooms? En van Wingman?

Ik was zelf eerlijk gezegd geen grote fan van condooms. Alle gezelligheid stil moeten leggen, klooien, om uiteindelijk de man in kwestie het zelf maar te laten doen terwijl je probeert de stemming een beetje vast te houden. Als ambassadeur heb ik het vanzelfsprekend zelf ook geprobeerd, en het gaat met de Wingman echt zoveel gemakkelijker. En ook niet onbelangrijk: het is lekkerder. Kijk, zonder condoom voelt het allerfijnst, maar dat is tot je zeker weet dat het goed zit niet veilig. Vrijen met een Wingman komt het dichtst in de buurt van the real deal.

Wat is jouw persoonlijke doel in deze samenwerking? Wat wil je graag bereiken?

Jongeren in Nederland weten wel hoe het zit, ze kennen de risico’s, en toch denken ze nog te vaak ‘het zal allemaal wel’. Ze voelen zich onsterfelijk, het overkomt hen niet, en het draait er op het moment suprême om dat het zo lekker mogelijk voelt. Wingman maakt het je heel gemakkelijk om het juiste te doen, zonder afbreuk te doen aan lekkere seks. Ik ga aan iedereen vertellen dat veilig vrijen met condoom óók gemakkelijk en lekker kan zijn. En ik wil heel graag de gêne rondom condooms wegnemen. Seks is iets heel natuurlijks, dus waar schaam je je voor? Ik wil graag uitdragen dat je je niet hoeft te schamen voor het kopen van condooms. Het is juist stoer dat je de verantwoordelijkheid neemt om veilig te vrijen.

Waarom is het zo belangrijk om condoomgebruik te stimuleren?

Ik ben eens in Kenia geweest, en heb daar met mijn eigen ogen gezien wat aids teweeg brengt. Er mist daar een complete generatie, twintigers en dertigers zijn er amper. Allemaal overleden aan aids. Dat heeft onwijs veel indruk op me gemaakt. Die reis is al een poos terug, maar helaas veroorzaakt onveilig vrijen nog steeds veel ellende. Wat ik zelf echt schokkend vind, is dat het onder jongeren wereldwijd doodsoorzaak nummer twee is. Zoveel jonge mensen die overlijden, omdat ze niet aan condooms kunnen komen of nog steeds niet weten dat dit nodig is om jezelf te beschermen. Wingman heeft zichzelf als doel gesteld om een bijdrage te leveren aan wereld zonder aids, door een condoom te ontwikkelen dat hopelijk steeds meer mensen stimuleert om veilig te vrijen. Dat is niet alleen in Afrika belangrijk, zoals veel mensen denken, maar ook hier.

In Nederland weet iedereen toch wel wat de risico’s zijn van onveilig vrijen?

Klopt. Maar ondanks alle kennis die we hier hebben kiezen nog schrikbarend veel jongeren én volwassenen voor seks zonder condoom, met alle risico’s vandien. Ja, veel van die aandoeningen zijn hier goed behandelbaar, maar leven met hiv is geen pretje. Dat moet verteld worden, door instanties, door onderwijzers, maar ook door ouders. Ik heb nooit ‘het praatje’ gehad met mijn moeder, maar ga er zeker weten heel open over zijn met mijn dochter. Seks is iets natuurlijks, waar je je niet voor hoeft te schamen. Doe het, geniet ervan, maar doe het veilig.

Je hebt je eerste actie voor Wingman al uitgevoerd, wat was de aftrap van jullie samenwerking?

Ik mocht namens Wingman een hele mooie donatie doen. In de aanloop naar Wereld Aids Dag heb ik 1 miljoen condooms mogen schenken aan dance4life. Wingman werkt al langere tijd samen met deze stichting, die onwijs goed werk verricht. En ik ben echt aan het werk gezet. Ik heb de eerste lading condooms persoonlijk bij dance4life langs gebracht!

Bron:WINGMAN

Bekijk hier al onze WINGMAN producten:

Wingman460x225