Hydrateer in de hitte!

De zomer is er weer, en dit betekent: heerlijke zon, fijne warme temperaturen en hele dagen buiten zijn. Maar dit betekent ook een tekort aan vocht als je niet oplet. Hoe zorg je ervoor dat je lichaam genoeg vocht binnen krijgt, zeker op de warmste dagen van het jaar?

Laten we eerst wat leren over hydratie. Je lichaam bestaat voor 90% uit water en heeft elke dag zo’n 2,8 liter vocht nodig. Ongeveer een liter hiervan halen we uit ons voedsel, en 300ml wordt aangemaakt door verschillende processen in het lichaam. Dat laat nog zo’n 1,5 liter over die we per dag moeten drinken, en in de hitte ligt dit rond de 2 liter. Dit staat gelijk aan ongeveer 10 goede glazen water.
Krijg je (veel) minder vocht binnen dan deze hoeveelheid, dan droogt je lichaam uit. Het eerste symptoom van uitdroging is dorst, daarna komen vermoeidheid, sufheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Je urine wordt donkerder en gaat stinken en je kan je stem verliezen. Het is van belang dat je deze symptomen herkent, maar nog belangrijker om ze te voorkomen. Uitdroging is veel voorkomend, maar vooral gevaarlijk en voorkomend bij ouderen en baby’s. Zorg dus dat je de ouderen en kinderen in je omgeving ook veel laat drinken!

Hoe zorg je dat je meer water gaat drinken?
Ten eerste is het slim om altijd een fles water bij je te hebben. Het beste is om hiervoor een re-usable fles voor te gebruiken, aangezien je hiermee ook het milieu spaart en het ziet er ook nog leuk uit. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar een Bobble-Dopper fles, een stijlvolle en milieuvriendelijke manier om je water mee te nemen.

Maak je water smakelijker door er vers fruit aan toe te voegen! Water alleen kan gaan vervelen. Door er bijvoorbeeld verse schijfjes citroen, komkommer en muntblaadjes in te doen, zorg je voor een lekker natuurlijk smaakje aan je water, zonder calorieën en toegevoegde suikers. Het staat ook nog eens ontzettend gezellig.

Zorg dat je altijd toegang hebt tot water. Zet een kan water neer op je bureau en houd een glas water bij de hand op je nachtkastje.

Maak het deel van je dagelijkse routine. Door dagelijks te zorgen dat je genoeg drinkt moet het in de zomermaanden geen probleem zijn om deze goede gewoonte te onderhouden. Zet desnoods een wekker om je te herinneren aan het feit dat je een glas water moet drinken. Koffie en thee (zonder melk en suiker) tellen ook mee als vocht. Een gezonde volwassene kan vier koppen koffie/tien koppen thee drinken op een dag. Waterrijk voedsel zoals watermeloen en komkommer zorgen ook voor extra vocht inname.

 

Maak water drinken voor jezelf leuk en aantrekkelijk met deze flessen van Bobble en Dopper! Je kunt ze hier bestellen:

Stijlvolle en handige waterflessen

Stijlvolle en handige waterflessen