Hoorstichting: Bescherm je gehoor tijdens de jaarwisseling

Het is bijna weer tijd voor oliebollen en champagne. Met de jaarwisseling is het altijd een groot feest, maar helaas zijn er ook grote risico’s. Weinig mensen beseffen zich dat gehoorschade op de loer ligt. De Nationale Hoorstichting adviseert mensen om oordoppen in te doen bij de jaarwisseling, maar welke moet je dan hebben?

kassa

Klik op de afbeelding om naar het programma te gaan

Soorten oordoppen
In ieder geval geen herriestoppers. In de club Escape in Amsterdam kwamen we deze oordoppen het vaakst tegen. Volgens de Nationale Hoorstichting passen de (vaak gele) schuimdoppen in 90% van de gevallen niet goed. “Mensen brengen de herriestoppers niet goed in. Hierdoor sluit het je gehoor niet goed af en komt er veel geluid langs. Het blijft dan schadelijk voor je gehoor”, vertelt Kelly Coenen. Daarnaast vervormen herriestoppers muziek. Niet heel gezellig dus.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat je oordoppen met een filter met hebben. Deze zorgt ervoor dat je de beleving van de muziek houdt, èn je gehoor beschermd. Oordoppen met een filter bieden voldoende bescherming, terwijl je nog steeds kan genieten van Oud & Nieuw.

Wat testen we?
Tijdens Oud & Nieuw is het niet alleen belangrijk om rekening te houden met muziek, maar ook met vuurwerk. Op aanraden van de Nationale Hoorstichting test Kassa oordoppen van de bekendste merken. Dat zijn AlpineNo NoiseNoizezzPluggerz en Thunderplugs. Van ieder merk testen we een hobby/vuurwerk- en een muziekfilter. De Thunderplugs hebben geen hobby/vuurwerkfilter, daarvan testen we alleen die met muziekfilter.

Testlocatie: LUMC
Kassa is uitgenodigd door audioloog Jan de Laat in het Leids Universitair Medisch Centrum. In een geluidsdichte ruimte testen we alle negen oordoppen. De Laat stopt een buisje van een millimeter in het oor van onze proefpersoon, zodat de audioloog het aantal decibel in het oor kan meten. Ook meten we het aantal decibel buiten het oor waardoor we erachter komen wat de gemiddelde demping van de oordop is.

Beschadigen en afsterven van haarcellen
In de Escape in Amsterdam komen we veel jongeren tegen die helemaal geen oordoppen hebben. Als je regelmatig en over een langere periode naar harde muziek luistert, heb je een verhoogde kans op gehoorschade, vertelt audioloog Jan de Laat. “De haarcellen in je binnenoor worden dan teveel blootgesteld aan hard geluid, waardoor ze beschadigen en afsterven. Dit kan er voor zorgen dat je minder goed gaat horen (lawaaislechthorendheid). Ook kan het leiden tot tinnitus (oorsuis) of hyperacusis (overgevoeligheid van geluid).”

Beste oordoppen met een hobby/vuurwerk-filter

Merk en type Gemiddelde demping Prijs

1.

Pluggerz All-fit Hobby

18 dB

€14,95 online
Klik hier om naar de Pluggerz te gaan!

2.

No Noise Firework

16,5 dB

€22,95 online

3.

Alpine WorkSafe

16,5 dB

€10,95 online

4.

Noizezz  Universeel Red Vuurwerk

13,5 dB

€24,95 online

Mensen die gaan feesten tijdens Oud & Nieuw, kunnen beter oordoppen met een muziekfilter nemen, vindt Jan de Laat. Deze oordoppen beschermen voor een groot gedeelte ook het harde vuurwerk. Het is dus overbodig om gebruik te maken van beide oordoppen tijdens Oud & Nieuw. Wat fijn dat we ook de oordoppen met een muziekfilter hebben getest!

Beste oordoppen met een muziekfilter

Merk en type Gemiddelde demping Prijs

1.

Pluggerz All-fit Music

24,5 dB

€9,95 bij het Kruidvat
Wij hebben ze ook in het assortiment: klik hier om naar de Pluggerz te gaan!

2.

Thunderplugs Music

19 dB

€3-€5 op feesten, online €9,95

3.

Noizezz Green Plug & Play

17,5 dB

€9,95 bij Hans Anders, €12,50 via de webshop

4.

Alpine PartyPlug

16 dB

Vaste prijs van €10,95, verkrijgbaar bij DA, 60-70 apothekers en online

5.

No Noise Music

15 dB

Vaste prijs van €19,95, verkrijgbaar bij 500 apotheken, een aantal drogisterijen en online

Wat is de allerbeste oordop voor de jaarwisseling?
Goed nieuws: alle oordoppen uit de test met een muziekfilter dempen voldoende. No Noise Music kost €19,95 en heeft een minimale demping.
De Alpine PartyPlug dempt iets meer en is een stuk goedkoper. Noizezz Green Plug & Play zit in de middenmoot. Hiervoor betaal je €9,95 tot €12,50.
Voor Thunderplugs Music heb je voor de prijs van een biertje al een hele goede bescherming.
De grote winnaar van onze test is de Pluggerz All-fit Music. Deze dempt veruit het meeste aantal decibel bij onze proefpersoon: maar liefst 24,5. De Pluggerz zijn vergeleken met de andere vier oordoppen niet veel duurder: je betaalt €9,95.

Bron: kassa.vara.nl

Klik op deze link of op het onderstaande plaatje om de oordoppen van Pluggerz All-fit music!

Pluggerz_All_fit_Music

Klik hier om gelijk naar het artikel te gaan!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik hier om alle oordopjes te bekijken

Oordoppen350x225

Klik op de banner of op de bovenstaande link om naar alle oordoppen te gaan!

Een bericht schrijven