Heb jij een glutenallergie?

glutenvrij

Glutenallergie, coeliakie of glutenintolerantie: het zijn allemaal benamingen voor eenzelfde vervelende darmaandoening. Naar schatting hebben 80.000 mensen in Nederland last van glutenallergie. Hiervan is twee derde vrouw. Het aantal mensen dat glutenallergie heeft zonder het te weten, is waarschijnlijk groter; mogelijk gaat het om 160.000 mensen. Dit komt omdat de klachten vaak zo vaag zijn, dat je niet snel aan een glutenallergie denkt. Hieronder leggen we uit wat een glutenallergie is, wat de mogelijk oorzaken zijn, de symptomen glutenallergie voor zowel volwassenen en kinderen en tips voor wat te doen met een glutenallergie.

Wat is glutenallergie?

Gluten komen voor in tarwe, haver, rogge, gerst, spelt en kamut. Bij mensen met coeliakie beschadigen deze gluten het slijmvlies van de dunne darm door een reactie van je immuunsysteem op één van de bouwstenen van gluten: het aminozuur gliadine. De beschadiging van het darmslijmvlies kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid.

Antistoffen of enzymen

De exacte oorzaak van glutenallergie is nog steeds niet gevonden. Wel is duidelijk dat erfelijkheid een rol kan spelen. De eerste theorie over de oorzaak van glutenallergie legt uit dat je immuun systeem gluten als een schadelijk stof beschouwt, en als reactie afweerstoffen (antistoffen) tegen gluten produceert.  Deze afweercellen breken het slijmvlies van de darm af. Andere onderzoekers menen dat coeliakie-patiënten de gluten niet op een normale manier kunnen verteren. Dit zou komen door een gebrek aan eiwitsplitsende stoffen (enzymen), waardoor fragmenten ontstaan die schadelijk zouden zijn voor het darmslijmvlies.

Onderzoekers zijn er ook nog niet uit waarom de allergie zich vaak pas op latere leeftijd, tussen twintig en veertig jaar, openbaart. Als de ziekte zich op latere leeftijd voordoet, gebeurt dit vaak na een periode van stress, een operatie, een bevalling of een infectie. Vermoed wordt dat glutenallergie in deze gevallen op jongere leeftijd al wel sluimerend aanwezig was.

Lichamelijke kenmerken bij glutenallergie

Als je coeliakie hebt, kun je verschillende klachten en verschijnselen vertonen. Maar het komt ook voor dat mensen geen of slechts wat vage klachten hebben. Lang is gedacht dat mensen met coeliakie altijd last hadden van diarree en kampten met gewichtsverlies, maar in de afgelopen jaren is het beeld van klachten bijgesteld. Zo kunnen patiënten met een glutenallergie juist obstipatie hebben, en verliezen sommigen geen gewicht.

Bij volwassenen zijn de symptomen glutenallergie meer algemeen dan bij kinderen. We zetten de meest voorkomende symptomen glutenallergie voor je op een rijtje:

Volwassenen Kinderen en baby’s
 • Diarree of obstipatie
 • Gewichtsverlies
 • Buikpijn, kramp
 • Bloedarmoede
 • Moeheid
 • Botpijn, osteoporose
 • Stoornissen in de menstruatie
 • Afwijkingen in het mondslijmvlies
 • Algeheel gevoel van ziek zijn
 • Humeurigheid

 • Grote hoeveelheid vettige, stinkende en
  schuimende ontlasting (baby)
 • Opgezette buik, buikpijn
 • Weinig eetlust
 • Overgeven
 • Diarree
 • Obstipatie
 • Huilerig en humeurig

 

Wees er snel bij

Als je last hebt van bovengenoemde verschijnselen, kan het van groot belang zijn om zo snel mogelijk vast te stellen of je coeliakie hebt. Bij jonge kinderen kunnen groeistoornissen en een groeiachterstand ontstaan. Deze zijn vaak moeilijk weer goed te maken.

Bij volwassenen bestaat een verhoogde kans op complicaties, zoals verminderde vruchtbaarheid,miskramen, botontkalking, neurologische en psychische problemen. Een glutenvrij dieet is de enige remedie tegen coeliakie. Het volledig herstellen van het darmslijmvlies duurt na de start van het dieet een paar maanden tot een jaar.

Glutenvrij tarwe

Een glutenvrij dieet dient nauwkeurig en levenslang te worden volgehouden. Gelukkig komen er steeds meer glutenvrije producten op de markt. De Wageningse plantenfysioloog Teun van Herpen heeft zelfs ontdekt dat er manieren zijn om hypo-allergeen graan te verkrijgen. Volgens Van Herpen is het mogelijk dat veredelaars het graan dat nu op de akkers staat, zodanig terug kunnen ontwikkelen dat de ziekmakende gliadines verdwijnen. Maar het kan nog wel zo’n tien jaar duren voordat er glutenvrij tarwebrood in de supermarkt ligt.

Auteur: Franka van Arendonk
Bron: Medisch A-Z, Volkskrant, Nederlandse Coeliakie Vereniging

Hieronder onze categorieën glutenvrij eten:

Glutenvrije koeken en wafels

Glutenvrije koeken en wafels

Glutenvrij brood en beschuit

Glutenvrij brood en beschuit

Glutenvrij Repen en Snacks

Glutenvrij Repen en Snacks

Céréal glutenvrij

Céréal glutenvrij

Damhert glutenvrij

Damhert glutenvrij

Glutenvrije pasta en rijst

Glutenvrije pasta en rijst