Glutenvrij eten: hoe en wat?

glutenvrij

De laatste jaren is het glutenvrije dieet in opspraak. Mensen met glutenintolerantie zijn ineens steeds meer te vinden en de glutenvrije markt is sindsdien flink gestegen. Steeds meer producten worden ook in een glutenvrije variant uitgebracht en er zijn zelfs enorm uitgebreide merken alleen maar gewijd aan de glutenvrije sector. Maar wat is gluten, wat is glutenintolerantie, en hoe kun je gemakkelijk een glutenvrij dieet volgen?

Wat is gluten?
Gluten is een natuurlijk eiwit dat in verschillende graansoorten voorkomt, zoals tarwe, rogge, en gerst.

Wat is glutenintolerantie dan?
Glutenintolerantie (ofwel coeliakie) is een gevoeligheid voor gluten. Gluten kunnen in dit geval een beschadiging leveren in het slijmvlies van de dunne darm. Een gezonde dunne darm heeft aan de binnenkant plooien met daarop darmvlokken. Door die plooien en darmvlokken is er een groot oppervlakte voor het opnemen en verteren van voedsel. Als je coeliakie hebt, ontstaan er door het eten van gluten ontstekingen in het darmslijmvlies en daardoor gaan die darmvlokken kapot. Als dit op langere tijd herhaalt blijft worden, kunnen voedingsstoffen minder goed opgenomen worden. Dit kan zich uiten in een scala aan symptomen. Iemand die ziek is door het eten van gluten kan last hebben van diarree, maar ook van verstopping. Van gewichtsverlies, maar ook van overgewicht. De ziekteverschijnselen verschillen per persoon en zijn niet altijd direct te koppelen aan het maag-darmkanaal. Denk bijvoorbeeld aan depressie, bloedarmoede en botontkalking. Soms worden ziekteverschijnselen verward met het prikkelbaar darmsyndroom (PDS) of een tarweallergie. Of zelfs met stress of ouderdom.
De eerste verschijnselen van coeliakie kunnen bij baby’s al optreden kort nadat ze voor het eerst glutenbevattende voeding hebben gekregen. Meestal is dat vanaf de zesde maand, als ze hun eerste broodkorst of pap op basis van tarwebloem krijgen. Maar de klachten kunnen op elke leeftijd beginnen, ook op de schoolleeftijd. Bij volwassenen kunnen de verschijnselen schijnbaar uit het niets optreden. Vaak blijkt dan dat er al jaren vage klachten waren.
Bron: https://www.glutenvrij.nl/glutenintolerant_wat_heb_ik/wat_is_coeliakie

Hoe volg ik dan een glutenvrij dieet?
Ten eerste is het belangrijk dat je alle voeding met glutenrijke granen erin vermijd. Brood en pasta zijn hiervan de grootste voorbeelden, net als producten gemaakt van tarwemeel (denk hierbij aan cake en pizza). Gepaneerde vleessoorten en meel gemaakt van tarwe, gerst en rogge moet je vermijden, en de meeste haversoorten. Haver op zichzelf is glutenvrij maar in Nederland wordt het vaak met andere graansoorten vervoerd en is daarom niet meer glutenvrij. Als er een glutenvrij logo op de verpakking staat is deze dus wel glutenvrij. Veel mensen vergeten ook dat bier ook gluten bevat, dit drankje kun je dus ook beter vermijden.

Zoals eerder vermeld zijn er dezer dagen ontzettend veel glutenvrije producten op de markt. Dit betekent dat er dus ontzettend veel mogelijkheden zijn om lekkere gerechten te koken zonder gluten. Je kunt bijvoorbeeld eens kijken naar het merk Ceréal. Zij hebben een grote afdeling met glutenvrije producten en heerlijke recepten om hiermee te koken.

Céréal glutenvrij

Céréal glutenvrij

Zoals deze overheerlijke crème brûlée

Ingredienten (voor 6 personen)

Breng de melk met de room aan de kook.
Voeg de gespleten kardemompeulen toe, dek af, neem alles van het vuur en laat trekken gedurende 10 minuten. Filter het geheel.
Blancheer de dooiers met de suiker. Meng ze geleidelijk met de gearomatiseerde room. Zorg ervoor dat je schuimvorming vermijdt.
Verwarm de oven voor op 100 °.
Giet de bereiding in 6 brede, ondiepe schaaltjes en steek die in de oven gedurende 1 uur.
Laat alles vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur en zet dan opzij.
Smelt de chocolade in een bain-marie. Dompel de helft van de madeleines in de gesmolten chocolade en leg ze op een rooster tot het glazuur verhardt. Bestrooi ze op het laatste moment heel fijntjes met bruine suiker en karameliseer met een brander. Meteen opdienen samen met de madeleintjes met witte chocolade.

 

Bron: https://www.cerealzondergluten.nl/ned/default.aspx

De producten van Ceréal en verschillende andere merken zijn stuk voor stuk te vinden op onze glutenvrije pagina

Zo zie je maar, het is een fluitje van een cent om tegenwoordig glutenvrij te eten. Met de glutenvrije producten op Drogisterij.net en een beetje voorbereiding, maak je in een handomdraai de heerlijkste glutenvrije gerechten. Lekker én gezond!