Gedeelde schaamte: hoe kom ik van roos af?

Ongeveer 70% van de Nederlandse bevolking heeft ermee te maken: witte schilfertjes die van je hoofdhuid komen, ook wel roos genoemd. Hoewel het een veel voorkomend kwaaltje is, is het voor de meeste mensen wel erg vervelend. Gelukkig zijn er talloze middeltjes tegen roos en kun je er tegenwoordig veel aan doen.

 

 

man anti roosHet meest bekende middel tegen roos is toch wel de anti-roos shampoo. Dit is een vrij agressieve shampoo die je haar goed reinigt en met de juiste massage ook roos verwijderd van je hoofdhuid. Het is een snelle oplossing voor die vervelende witte schilfertjes en de jeuk die er vaak bij komt kijken. Het nadeel is wel vaak dat je, als je stopt met de shampoo, de roos weer terugkrijgt. Daarom is het ook goed om te kijken naar andere middeltjes die helpen om de hoofdhuid weer in maximale conditie te brengen.

Om je hoofdhuid en de ph-waarde van je hoofdhuid te verzorgen kun je beginnen met het spoelen van je haar en hoofdhuid met appelcider azijn. Appelcider azijn heeft een ph-waarde die dichtbij die van je hoofdhuid komt en is daarom zeer geschikt voor een hele milde reiniging. Ook werkt appelcider azijn schimmeldodend, dus de schimmel die de roos veroorzaakt wordt hierdoor ook gedood. Meng half appelcider azijn met half water en giet dit over je hoofdhuid en haren. Masseer het goed in op je hoofdhuid en laat het vijf minuten intrekken. Dit kun je gebruiken als shampoo en conditioner, dus het wassen met een shampoo is niet nodig. Spoel het gewoon grondig uit met lauwwarm water en merk binnen een paar keer wassen verschil.

Heet water is natuurlijk heerlijk om te douchen, maar het droogt je huid wel vreselijk uit. Zorg daarom dat je, zeker als je roos hebt, je hoofdhuid nooit met te heet water uitspoelt. Het beste is om koud water te gebruiken, maar als alternatief kun je ook lauwwarm water gebruiken. Zo zorg je dat je hoofdhuid niet uitdroogt.

Masseer eenmaal in de week je hoofdhuid goed in met olijfolie (of avocado- of kokosolie). De olie samen met de massage voedt je hoofdhuid en stimuleert de talgkliertjes om talg te produceren, waardoor je een droge hoofdhuid tegengaat. Spoel het hierna goed uit met een milde, ph-neutrale shampoo om te zorgen dat je alle olie-residu wegspoelt. Als er teveel olie achterblijft kan het je huid namelijk verstoppen en lukt het je talgklieren niet om zelf talg aan te maken.

 

Er zijn nog veel meer manieren om roos tegen te gaan! Klik hier voor het volledige anti-roos assortiment. Wat is jouw favoriete anti-roos middel?

 

 

anti roos man