Effectiever sporten: zo word je sneller strak!

We weten allemaal dat sport en gezond eten belangrijk zijn voor een gezond en slank lichaam. Maar voor een strak lichaam is het van belang dat je meer sport. Vaak weten we niet hoe we effectief moeten sporten om zoveel mogelijk vet om te zetten in spier. Daarom hier wat tips over effectiever sporten.blog sport gratis

Afvallen en in vorm komen zijn een lang proces en vergen vaak discipline en inzet. Het grootste deel van het afvallen ligt bij je voeding; sporten heeft slechts 30% invloed op het afvalproces waar voeding 70% invloed heeft. Daarentegen is sporten wel belangrijk om je lichaam in vorm te krijgen en spieren te ontwikkelen, waardoor je strakker wordt.

Hoe word je dan strakker? Dat is een goede vraag. Het is een kwestie van de juiste voedingsstoffen combineren met de juiste oefeningen.

Om te beginnen moeten we een onderscheid maken tussen duursport en krachtsport. Duursport is een sport zoal bijvoorbeeld hardlopen, zwemmen of fietsen. Het duurt gemiddeld 20-30minuten totdat je calorieën begint te verbranden, en je verbrand na het sporten weinig tot geen calorieën meer. Je kweekt hiermee bijna geen spierweefsel, maar wel conditie. Bij krachtsport daarentegen bouw je sneller spiermassa op en train je minder je uithoudingsvermogen. Je kan tot nog 48 uur na de krachttraining calorieën verbranden. Krachttraining zal dus in het begin minder opleveren qua verbranding, maar op den duur steeds meer.
Wat is dan de beste manier om te trainen? Er zijn natuurlijk veel manieren om fit en strak te worden.*
Interval training is een goede vorm van sporten omdat dit het goede van duursport en krachtsport combineert. De hoge intensiviteit zorgt dat je veel calorieën verbrand en tegelijkertijd je spieren traint waardoor je na je workout nog steeds in de verbrandingsfase zit. Wel moet je oppassen (zeker als je beginner bent) dat je geen blessures oploopt tijdens zo’n intensieve workout.
Zoals gezegd is het belangrijk om sport te combineren met goede voeding. Om strak te worden is het belangrijk dat je 1. niet teveel koolhydraten eet (die vind je in bijvoorbeeld rijst, pasta, brood..) 2. genoeg groentes en fruit te eten voor de voedingsstoffen en 3. genoeg eiwitten eet. Vooral het laatste is erg belangrijk als je een sporter bent. Eiwitten gebruikt je lichaam om spieren op te bouwen en te herstellen. Het is belangrijk om sowieso veel eiwitten te eten als je sport, maar zeker vlak voor en na de training zijn eiwitten belangrijk. Dit betekent dat het handig kan zijn om bijvoorbeeld een eiwitshake voor en na de training te nuttigen. Zo help je je spieren optimaal herstellen na een zware training en geef je ze voldoende bouwstoffen om groter en sterker te worden.
eiwitmaaltijdOok is het goed om eiwitten in je voedsel te verwerken. Eiwitten kun je door middel van een heleboel voedingsmiddelen toevoegen. Kip, kalkoen, mager vlees en uiteraard eieren zijn goede manieren om eiwitten te eten. Maar ook kwark, peulvruchten en semi-granen zoals quinoa en boekweit zitten boordevol eiwitten. Combineer dit met gezonde, trage koolhydraten (zoals volkoren rijst of volkoren pasta) en een goede dosis vitamines en mineralen (groenten en fruit) en je hebt een gezonde, sport-proof maaltijd. Let wel altijd op dat je de magere varianten neemt, zodat je ook op je calorie-inname let. Dit is ook afhankelijk of je spiermassa wil kweken of wil afvallen.*
*Drogisterij.net is geen professionele sportinstantie. Voor professioneel advies kun je het beste naar de sportschool bij jou in de buurt gaan en een persoonlijk schema laten opstellen door een personal trainer.