Bescherm je baby tegen de warmte

Met de aankomende dagen in zicht kan iedereen zich weer verheugen op de zomerwarmte. Maar, laten we niet vergeten dat je baby het ook warm heeft in de zomer, en als we hier niet goed op letten kan het leiden tot ernstigere problemen dan een zweetplekje in het ledikantje. Hoe houd je je kleine lieveling koel in de zomer?

Hoezeer je ook je best doet soms in de zomer, de kinderkamer (zeker als deze klein is of een zolderkamertje) kan al snel veranderen in een oventje. Om de kamer koel te krijgen kun je meerdere dingen doen.
Je kunt overdag de gordijnen goed dicht houden, zodat het zonlicht de kans niet krijgt om de kamer op te warmen (zonwerende raambekleding is nog beter). Daarnaast kun je voordat het tijd is om naar bed te gaan alle deuren en ramen tegen elkaar openzetten om de warme lucht uit te ‘tochten’. Let hierbij wel op dat je deze weer dichtdoet als je je baby in de kamer legt, want als je baby in de tocht ligt, zal deze binnen de kortste keren ziek zijn.
Daarnaast kun je, ongeveer een uurtje voordat je je baby op bed gaat leggen, een ventilator in de kamer aanzetten. Nog beter werkt deze als je hier twee flessen water voor zet die je in de vriezer hebt bevroren. Hierdoor blaast er lekker koele lucht door het kamertje van je kleintje (en dit is ook een aanrader voor je eigen kamer!). Let wel weer op, ook een ventilator mag niet op het lijfje van je baby gericht staan omdat ze hier ziek van worden. Zorg dus dat de ventilator of uit, of op een ander punt in de kamer gericht staat.

Voordat je baby zes maanden is, is het beter om hem of haar niet in de volle zon te zetten. Een plekje in de schaduw (bijvoorbeeld door een wit katoenen doek op te hangen) is beter. Vergeet niet ook in de schaduw je kleintje in te smeren. Is je baby ouder dan zes maanden? Dan kun je hem of haar best even laten spelen in de zon. Smeer altijd goed in met een factor van 30 of hoger. Laat je kindje niet te lang in de zon spelen, en probeer de zon op z’n hoogst te vermijden (dit is tussen 11:00-14:00).

baby blog grappig

Doe nooit de kap van de kinderwagen omhoog om je kindje te beschermen tegen de zon. Door de hitte van de zon kan de temperatuur onder de kap hoog oplopen. Het beste is om de kap volledig naar beneden te doen en een parasol op de wagen te bevestigen tegen de zon. Ook kun je in de wagen, het ledikantje en bijvoorbeeld de box een molton gebruiken om het zweet op te vangen. Kleed je kindje in luchtige, katoenen kleding met laagjes, zodat je gemakkelijk kleding aan en uit kunt trekken. Je kunt je baby ook wat vaker in een lauw (nooit koud!) badje zetten om een beetje warmte kwijt te kunnen.

Zorg dat je baby genoeg drinkt! Net als volwassenen hebben baby’s extra vocht nodig om aan te vullen wat ze kwijt raken in de zomer. Voor flesvoeding geld dat je extra water mag geven, maar overleg even met je arts hoeveel en wanneer. Voor borstvoeding geld dat je zelf 700ml-1000ml extra drinkt en je baby vaker aanlegt. Zijn de plasluiers goed, is je baby vrolijk en niet overmatig vermoeid of duf? Dan krijgt je baby voldoende vocht binnen.

Pas ten alle tijden goed op met je baby en de auto!

Autostoelen kunnen in de zon erg heet worden, het is daarom belangrijk dat je eerst de temperatuur checkt van de stoel voordat je je baby erin zet. En wat er ook gebeurd: LAAT NOOIT JE BABY IN DE AUTO ZITTEN! In het zonnetje op een parkeerplaats kan een auto vanbinnen oplopen tot wel 70 (!!!) graden. Dit kan hele ernstige gevolgen hebben.

De zomer kan met een baby wat meer zorgen met zich meebrengen maar als je zorgt dat de kamer van je baby koel is, het lijfje de warmte kwijt kan door middel van luchtige kleding en bijvoorbeeld moltons, je baby genoeg drinkt en goed is ingesmeerd kunnen jullie samen genieten van jullie zomer samen.
Voor een selectie aan Nivea kids zonnebrand klik je op de afbeelding hieronder. Geniet van een (koele) zomer!

kids zonnebrand