8 Dingen die jij met je haar doet waardoor het niet groeit

We willen allemaal dat ons haar lang en gezond groeit. Maar onbewust doen we een heleboel met ons haar waardoor het niet groeit. Als je deze 8 dingen vermijd, krijg jij ook het lange en gezonde haar dat je zo graag wil!

lang gezond haar 4

1. Te vaak wassen: We willen allemaal dat ons haar schoon en niet vet eruit ziet. Maar shampoo bevat vaak agressieve bestanddelen zoals Sodium Laureth Sulfate (hetzelfde als in afwasmiddel!!) en andere schadelijke ingrediënten die je haar geen goed doen. Het beste is om je haar slechts 1 tot 2 keer in de week te wassen. Kun je echt niet wachten met het wassen van je haar? Gebruik dan een shampoo zónder sulfaten, parabenen en siliconen (voor alle producten zonder siliconen, parabenen en sulfaten kun je hier kijken)

2. De verkeerde elastiekjes dragen: De traditionele elastiekjes die we allemaal kennen hebben vaak een ijzeren stukje om de uiteinden bij elkaar te houden. Helaas is dit ijzeren stukje erg slecht voor je haar en kan het dus op een flink aantal punten zorgen dat je haar afbreekt. Nog een nadeel aan het dunne elastiekje? Doordat de druk op het haar niet verdeeld wordt over een groot oppervlak maar op 1 punt vastgehouden wordt creëer je een snijpunt waardoor je haar dus nóg sneller afbreekt. Het beste is een kunststof elastiek dat eruit ziet als een telefoonkoord (zoals de Invisibobble). Hierdoor verdeel je de druk op het haar, en het materiaal kan ook geen schade aan je haar toebrengen. Nog een voordeel; ze blijven veel beter zitten dan traditionele elastiekjes ;)

lang gezond haar 13. Verkeerd borstelen:  Borstelen is toch juist goed voor je haar? Helaas is dit in veel gevallen niet het geval. Een groot deel van de vrouwen borstelt hun haren verkeerd. Wat doe je dan precies fout? De grootste fout is je haar borstelen als het nog nat is. Nat haar is niet elastisch, de verbindingen in je haar zwellen op door het water en kunnen dan geen bescherming meer bieden tegen het borstelen van het haar. Het gevolg is dat je haar veel sneller afbreekt als het nat is. Het beste is om je haar te laten drogen en pas als het volledig opgedroogd is de borstel er doorheen te halen.
Ook is het belangrijk bij je puntjes te beginnen en zo rustig omhoog te werken, in plaats vanaf de aanzet te beginnen en de borstel in één keer door je lokken te ratsen. Zo trek je er veel klitten uit die je anders netjes had kunnen uitkammen en zo je haar had bespaard.

lang gezond haar4. Verkeerd gebruik van styling tools: Soms heeft je haar wat extra hulp nodig om mooi in model te kunnen blijven. Vaak grijpen we hiervoor naar hitte-styling-tools zoals stijl- en krultangen en de föhn. Maar deze hitte is zeker niet goed voor je haar! Elke dag föhnen en stylen kan permanente schade aan je haar betekenen. Het allerbeste is je haar gewoon aan de lucht te laten drogen. Wil je dit niet? Dan kun je kiezen om je haar op de laagste stand te föhnen en stylen. Gebruik ten alle tijde een heat-protection-spray of -serum en, om je haar tussen style-beurten te kunnen rekken, een styling spray die zorgt dat het effect van je styling-beurt langer houdt (deze Gliss Kur Anti-Frizz Straightning spray bijvoorbeeld)

5. Slapen op een katoenen kussensloop: Slaap jij nog steeds op een katoenen kussensloop? Dan kan dat ook een van de grote redenen zijn dat je haar niet groeit of afbreekt. Katoen bestaat uit grove vezels die je haar kunnen beschadigen als jij ligt te woelen op je kussen. Het beste is om een kussensloop van satijn of zijde om je kussen heen te doen, of te slapen met een zijden sjaaltje om je haar om zo je haar te beschermen tegen de katoenen kussensloop.

lang gezond haar26. Je haar in een handdoek wikkelen: Zie punt 5: handdoeken bestaan ook uit grove katoenen vezels. Op het moment dat jij je haar in een handdoek wikkelt, kleven de haartjes vast in de katoenen vezels. Nat haar is niet elastisch (zie punt 3) en dus is de kans dat die haartjes afbreken en in de vezels blijven hangen vele malen groter. Het beste is om je haar te drogen met een lichte microvezel handdoek, óf, nog makkelijker, een groot oud t-shirt. Dit is veel zachter voor je haar en zorgt ervoor dat je haarstructuur beschermt blijft, ook als het nat is.

7. Je haar veel verven: Dit is natuurlijk een dooddoener, maar je haar verven is erg schadelijk voor de structuur voor je haar. Haarverf opent de haarschubben, brengt een chemische kleurstof aan in de haarschacht en laat de haarschubben lichtelijk open staan. Hierdoor oogt en voelt het haar vaak droog aan en glanst het niet meer. Natuurlijk is het niet leuk om met uitgroei te lopen, maar geregeld je haar verven zorgt dat je haarschubben op den duur niet meer sluiten. Wil je toch je haar verven, kies er dan voor om alléén de uitgroei te verven en de punten met rust te laten. Zorg dat je tussen de verfbeurten door je haar intens verzorgd met haarmaskers en leave-in conditioners, om je haar de voeding te geven die het hard kan gebruiken na een chemische behandeling. (Haarmaskers en kuren vind je hier )

lang gezond haar 38. Je gebruikt geen supplementen voor je haar: Invloeden van buitenaf zorgen voor je haarstructuur, maar het is ook erg belangrijk om je haar van binnenuit te voeden. Gezond haar begint namelijk in het haarzakje, en die kun je voeden door de juiste voedingsstoffen in te nemen. Een gezonde voeding en uitgebalanceerd dieet helpen, maar vaak heeft je haar net een beetje extra hulp en liefde nodig om harder en gezonder te kunnen groeien. Gelukkig zijn er tegenwoordig flink wat supplementen te vinden die helpen om de conditie van je haar te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan de Sugarbearhair gummybeertjes, vol met vitamines en het haareigen eiwit biotine. Of de supplementen van het Parijse merk Oenobiol Paris, boordevol natuurlijke extracten en ook het haareigen eiwit Biotine. Deze supplementen geven niet direct resultaat, maar bij regelmatig gebruik kun je na twee tot drie maanden echte resultaten verwachten.

Met deze punten weet je zeker dat je binnenkort kunt zien dat je haar er stukken beter uitziet, en jij ook kan genieten van lange, gezonde lokken!