6 tips: winterse huidverzorging!

In de winter heeft je huid een flinke optater gekregen. De kou en de hoge verwarming waar je steeds tussen afwisselt zorgen nou niet voor de meest zuivere huid. Je huid wordt droger, op sommige plaatsen juist vetter en je kan er eczeem of schilfertjes van krijgen. Hoe verzorg je je huid het beste in de winter?

In de winter is het belangrijk dat je je huid de voeding geeft die het nodig heeft. De lucht is erg droog, zowel binnen als buiten, en je huid snakt dus naar vocht. Voor je gezicht zal dat betekenen dat je sneller huidschilfertjes krijgt en misschien wel een trekkende huid. Hier zijn 3 dingen die je kunt doen om je gezicht te verzorgen in de winter:

1. Voedende gezichtscrème – Het is belangrijk dat je je gezicht voedt met een gezichtscrème die biedt wat je huid nodig heeft. Zo is het goed om te kijken naar een crème die oliën bevat die voordelig zijn voor je huid in de winter. Denk hierbij aan bloemen-oliën of vette oliën als olijfolie of avocado-olie. Wel moet je kijken of deze oliën bij jouw huidtype passen. Als je van nature een hele vette huid hebt, is het verstandig om in de winter ook de crèmes met olie te laten liggen en in plaats hiervan te kiezen voor een wat lichtere voedende crème.

winter huidverzorging2. Beschermen van de droge huid – Als je huid al erg droog is geworden, is het van belang dat je deze huid beschermt tegen de kou en de droogte. Zorg dat je altijd een potje Vaseline of Purol bij je hebt om de droge huid in te vetten. Een ingevette huid is minder vatbaar voor droogte en kou en zal sneller genezen.

3. Bevochtigen van je huid – In de winter is de lucht in huis vaak droog. Daarom is het belangrijk dat je zorgt dat de luchtvochtigheid op peil is in je kamers. Hang een bakje met water aan de verwarming, en zet de douche op de heetste stand met de deur open aan. Zo kun je stoom in de kamer loslaten die zorgt dat de lucht wat vochtiger wordt.

 

Ook je lichaam kan wel de nodige verzorging gebruiken. Dikke lagen kleding en wisseling van steeds koud naar warm zorgen ervoor dat je lichaam weinig kan ademen en steeds droger wordt. Hier zijn 3 dingen die je kunt doen om je lichaam optimaal te verzorgen:

winter lichaamverzorging1. Niet te heet badderen – Hoe heerlijk een heet bad of een hete douche ook is na zo’n koude dag, het is toch echt beter voor je huid om niet te heet te douchen. Warm of lauw is beter om te douchen, omdat dit je huid niet beschadigt.

2. Smeren, smeren, smeren – Het beste om een droge huid tegen te gaan is om te smeren met bodylotions en andere vette substanties. Zorg dat je een goed vettende body lotion hebt om te zorgen dat je huid voldoende voeding krijgt. Besteed extra veel aandacht aan de plekjes die veel verwarming/koude buitenlucht te verduren krijgen, zoals je handen. Smeer ze extra in met een goede handcrème om kloofjes en kapotte huid te voorkomen.

3. Niet teveel scrubben – In de winter heb je misschien meer last van huidschilfertjes. Maar toch is het beter om hiervoor niet te scrubben! Dit kan je huid namelijk een stuk droger maken. Het beste is om onder de douche met een verzorgende douchegel goed te poetsen over de droge plekken, en daarna extra in te smeren met een verzorgende bodylotion. Wil je toch graag scrubben? Maak dan een scrub van amandelmeel. Dit is een stuk zachter dan de reguliere lichaam-scrub en reinigt op een milde wijze de huid.