1 op de 5 Nederlanders slaapt slecht

Ken je dat? Je word midden in de nacht wakker en kan niet meer inslapen. Je ligt te woelen in je bed, misschien wel naast je partner, die vredig verder snurkt. Er is niets frustrerender dan niet meer kunnen slapen. Slaapproblemen zijn veel voorkomend in Nederland, 1 0p de 5 krijgt ermee te maken. Het kan uiteraard allerlei verschillende vormen aannemen, zoals niet in kunnen slapen of niet door kunnen slapen.

Bij de dokter kun je sterke slaappillen halen waardoor je zeker gaat slapen. Maar voordat je het grove geschut op gaat zoeken, kun je het beste kijken of er niet andere, minder sterke manieren zijn die jou kunnen helpen je klokje rond te slapen.

 

slaapblog

Slaapmiddelen als hulpmiddel

Tegenwoordig zijn er veel slaapmiddelen verkrijgbaar die je gewoon bij de drogist kunt halen. Deze middelen helpen je om in een diepe slaap te komen. Er zijn synthetische middelen verkrijgbaar, maar om rustig te beginnen kun je misschien beter starten met een natuurlijk middel dat je helpt rustig in te slapen. Melatonine is zo’n middel; het is een lichaamseigen stof die in je lichaam wordt aangemaakt om aan te geven dat het tijd is om te gaan rusten. Maar met de komst van kunstlicht is het heel makkelijk voor je melatonine om in de war te raken. Het is in huis nu veel langer licht dan dat het vroeger was. Zo kan het gebeuren dat je melatonine niet vroeg genoeg wordt aangemaakt. Ook smartphones, tv’s en andere lichtgevende schermen kunnen een boosdoener zijn van jouw gebrek aan melatonine.

Melatonine is er in tabletvorm en neem je in ongeveer een half uur voordat je gaat slapen. Er zijn verschillende percentages van melatonine verkrijgbaar, zo kun je starten met 1mg en kun je het, als dat niet genoeg is, opbouwen tot wel 5mg. Je kunt voor jezelf bekijken welke het beste voor je werkt.

Een andere manier om te proberen beter te slapen is het nemen van een slaapdrankje. Vroeger betekende een slaapdrankje dat je erg sterk, chemisch spul kreeg en een flink aantal uren plat lag. Tegenwoordig is dat niet meer het geval. Er zijn genoeg natuurlijke slaapdranken te vinden op basis van kruiden en extracten die je lichaam helpen om sneller in slaap te komen en beter door te slapen. Nox Sleep Drink is zo’n drankje. Op basis van ervaring? Het smaakt lekker kruidig en helpt om dieper en vaster te slapen. Ik ben fan!

 

slaapblog1Maar wat als ik niet zelf de oorzaak ben?

Soms komt het slaapprobleem niet doordat je zelf niet kunt slapen, maar door omliggende problemen. Zo kun je bijvoorbeeld een peuter hebben die niet slaapt. In dit geval kun je er helaas weinig aan doen, eventueel langs een pedagoog gaan. Maar je kunt ook last hebben van een snurkende, knarsetandende partner die naast je ligt. Ook kan het zijn dat je naast een drukke weg of zelfs een spoorweg ligt. In dat geval kan het slaapprobleem zelfs nóg frustrerender zijn, want dan kun je er zelf niets aan veranderen. Er zijn een paar opties die je kunt proberen!

Je kunt om te beginnen oordopjes aanschaffen. Alpine Sleep Soft zijn filter-oordoppen die erg zacht zijn waardoor je er tijdens het slapen geen last van hebt. Daarnaast filteren ze geluiden uit de omgeving, zodat je geen last meer hebt van omliggende geluiden zoals gesnurk en treinen die voorbij razen, maar kun je nog wel het geluid van je wekker horen. Ook je kinderen kun je nog horen als ze roepen. Ze zijn dus niet geluiddicht, maar filteren de geluiden die je wakker houden.

Snurkt je partner? Ga eens in gesprek over het gebruiken van een anti-snurk methode. Breathe Right Neusstrips zorgen voor een vrije doorgang van de neusholte, waardoor ademen makkelijk gaat en snurken tegengegaan wordt.
Ook als je partner knarsetand, zijn daar oplossingen voor. Er zijn speciale bitjes te verkrijgen tegen knarsetanden. Het is een win-win, want jij kan slapen en je partner verziekt de tanden niet. Knarsetanden is namelijk erg slecht voor het gebit. Kijk eens naar dit bitje van Sleepzz